Žene u Crnom i INO BiH predloženi za Nobelovu nagradu za mir

Vijesti 10. feb 201609:34 > 09:41
nobelprize.org

Bosanskohercegovačka dijaspora iz Skandinavije predložila je Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa", nevladinu organizaciju "Žene u crnom" te Institut za traženje nestalih osoba BiH za Nobelovu nagradu za mir, a ovu nominaciju je nadležnom komitetu u Oslu uputila posredstvom svog akademskog lobija.

Predstavnik grupe građana bh. dijaspore iz Skandinavije, koja je formulisala prijedlog zajedno s nekoliko profesora iz Skandinavije i poslala ga Komitetu za dodjelu Nobelove nagrade Edin Osmančević izjavio je za Fenu da sama nominacija predstavlja simboličan čin da se skrene pažnja međunarodne javnosti na ove tri organizacije koje su svojim nesebičnim i humanim radom zaslužile ovo priznanje.

“Nominacija za Nobelovu nagradu 2016. došla je kao prijedlog građana iz dijaspore iz Skandinavije i izraz je volje te obaveza svih građana da prepoznaju napore pojedinaca i organizacija u njihovoj borbi za pravdom i istinom”, istakao je Osmančević.

Nominacija je upućena 30. januara, a u toku je tzv. proces njihovog sortiranja. Također, uvrštena je među 200 drugih nominacija koje su pristigle, a konkurencija je izuzetno velika.

“Ova nominacija ne znači da će automatski ove organizacije dobiti nagradu, ali je u svakom slučaju jedan simboličan čin da se skrene pažnja na izuzetan doprinos očuvanju mira te humanističkih ideja i vrijednosti u BiH”, kazao je Osmančević.

Nada se da će ovaj prijedlog ući u najuži krug, a na tome će se lobirati posredstvom akademskih i političkih krugova u Skandinaviji.

Bh. dijaspora iz Skandinavije, kaže Osmančević, poziva sve ljude dobre volje koji to mogu da posredstvom svojih lobija, organizacija i zajednica podrže ovu inicijativu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.