Bojan Križaj za N1 o Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu

Vijesti 10. feb 201609:51 > 09:55
N1

U Sarajevu je obilježena 32. godišnjica od održavanja 14. Zimskih olimpijskih igara. O uspomenama na Olimpijadu, održavanju Eyofa i privatnim obavezama za N1 govorio je slovenski skijaš i bivši jugoslavenski reprezentativac u alpskom skijanju Bojan Križaj.

Prije 32 godine održane su XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Učestvovalo je 1.273 sportista iz 49 zemalja. Među njima bio je i slovenski skijaš Bojan Križaj. Iako kao takmičar nije bio zadovoljan osvojenim sedmim i devetim mjestom, za Olimpijadu ga vežu lijepe uspomene.

Najviše se sjećam otvorenja dok je bila zakletva gdje sam imao nekih problema – nešto sam zaboravio pa su mi pomogli ljudi sa pljeskom“, priča Križaj.

Olimpisjki duh vratit će se u Sarajevo 2019. godine kada će Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini Evropske olimpijade mladih. Bojan Križaj smatra da se treba napraviti bolja infrastruktura na planinama kako bi svi takmičari i posjetioci bili zadovoljni.

“Planine su pomalo renovirane, ali još nisu u stanju da bi bile domaćin jedne velike manifestacije. U ova doba sami znate da je problem sa snijegom i tu je neophodan vještački snijeg“, komentarisao je Križaj.

Svoje prve bodove u Svjetskom kupu Križaj je osvojio 1976. godine, a prvu pobjedu ostvario je u Wengenu 1980. godine. Bio je prvi skijaš bivše Jugoslavije koji je osvojio prvo mjesto u nekoj utrci Svjetskog kupa. Nekada najbolji skijaš 80-ih godina u tehničkim disciplinama, danas rekreativno skija, a bavi se i zelenom energijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.