Novim zakonom predviđeno ukidanje Specijalnog tužilaštva RS

Vijesti 10. feb 201612:19 > 12:23
N1 / Arhiv

Prijedlogom zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala uređuje se osnivanje, organizacija i nadležnost posebnih organizacionih jedinica tužilaštva, suda i drugih organa u Republici Srpskoj.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je da se predloženim zakonskim rješenjima uređuju ovlaštenja službenih osoba i uslovi, zbog efikasnog otkrivanja i krivičnog gonjenja, te suđenja učiniocima krivičnih djela.

“Predviđeno je osnivanje posebnog odjeljenja za borbu protiv korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, koje će biti nezavisno, a radiće u okviru Republičkog tužilaštva Republike Srpske”, rekao je Kasipović obrazlažući zakonska rješenja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naglasio da bi stupanjem na snagu ovog zakona prestalo sa radom Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, odnosno Specijalno tužilaštvo osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

“Prema predloženom zakonu, posebno odjeljenje tužilaštva čine zamjenik glavnog republičkog tužioca – specijalni tužilac i republički tužioci raspoređeni u Posebno odjeljenje tužilaštva koji za svoj rad odgovaraju glavnom republičkom tužiocu Republike Srpske”, precizirao je Kasipović.

Prema njegovim riječima, definisano je da posebnim odjeljenjem tužilaštva rukovodi specijalni tužilac koji se imenuje po propisima i postupku, kao i zamjenik glavnog republičkog tužioca Republike Srpske.

Kasipović je naveo da je Posebno odjeljenje tužilaštva nadležno na cijeloj teritoriji Republike Srpske za sprovođenje istražnih radnji i krivično gonjenje.

On kaže da bi prema predloženom zakonu u okviru Posebnog odjeljenja tužilaštva trebalo da bude osnovana jedinica za istrage i bezbjednost, koju čine načelnik i tužilački istražioci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.