Istražili smo: Gdje je najbolje biti porodilja u BiH

Vijesti 10. feb 201618:30 > 14. feb 2016 19:16
N1

Ekonomsko socijalno stanje u BiH je najčešći razlog bijele kuge u zemlji. Tome doprinosi i činjenica da porodiljske naknade nisu izjednačene u svim kantonima, pa se često postavlja pitanje gdje je najbolje biti porodilja?

Ornela je nezaposlena porodilja iz Sarajeva, prima naknadu od 180 KM mjesečno. Dobila je kaže i jednokratnu pomoć u visini od 200 KM ali taj novac ne može pokriti ni osnovne stvari za bebu, pelene, hranu…

Ornela ističe da bi bilo dobro izjednačiti naknade svim porodiljama.

“Da se izjednači u smislu da se sjedne da se napravi studija koje su potrebe za dijete da bukvalno krenu od cijena pelena, dohrane, i koliko je to prosječna da je nazovem platom ili naknadom koja bi zadovoljila najosnovnije potrebe i da mi kažemo to je to”, kazala nam je Ornela Čolić.

U Federaciji BIH visina naknade za nezaposlene porodilje varira od kantona do kantona. Tako na primjer u USK porodilje primaju 100 KM jednokratne pomoći, dok u Posavskom kantonu 300 KM u prvih šest mjeseci.

Iznosi naknada za nezaposlene porodilje:

Kanton Sarajevo: 180 KM u prvih šest mjeseci
Unsko-sanski kanton: 10O KM jednokratne pomoći
Posavski kanton: 300 KM u prvih šest mjeseci
Zeničko-dobojski kanton: 72 KM u prvih šest mjeseci i 258 KM jednokratne pomoći
Bosansko-podruinjski kanton: 149 KM iznos mjesečne naknade

U Tuzli nema predviđenih sredstava za nezaposlene porodilje, a u Zapadno-hercegovačkom kanotnu imaju 100 KM u prvih šest mjeseci i 500 km jednokratne pomoći.

Iznosi naknada za nezaposlene porodilje:
Livanjski kanton: 100 KM jednokratne pomoći
Srednjobosanski kanton: 480 KM jednokratne pomoći
Tuzlanski kanton: Nema obezbijeđenih sredstava
Hercegovačko-neretvanski kanton: 400 KM jednokratne pomoći
Zapadnohercegovački kanton:100 KM u prvih šest mjeseci i 500 KM jednokratne pomoći.

Klub parlamentarki FBIH pokrenuo je inicijativu o izjednačavanju naknada u Federaciji BiH. Predlaže se da se formira fond koji će se puniti iz budžeta Federacije tako da bi isplate bile redovne i iste za sve porodilje.

“Što se tiče zaposlenih maksimalan iznos je 100% plate , kao što sad dobijaju oni koji rade u vladi , u opštinama i td. Minimalni iznos bi morao biti 66% plate jer je to prema međunarodnim konvencijama , koje smo mi potpisali i koje treba da primjenjujemo. Za nezaposlene mislim da smo išli sa proračunom između 200 i 300 KM mjesečno za 12 mjeseci”, kazala je Lejla Dragnić.

Aktuelni Zakon o radu ne obavezuje poslodavce na isplatu razlike plaće U Federaciji. No, dok je to pitanje u javnom sektoru definirano kolektivnim ugovorima, isplaćivanjem razlika iz budžeta i javnih fondova, u privatnom se prepušta volji poslodavca.

U RS-u postoji poseban fond iz kojeg za zaposlene visina naknade ne može biti ispod 50 posto prosječne plaće u tom entitetu, a nezaposlene porodilje primaju 30 posto od prosječne plate u entitetu.

U Brčko Distriktu 15 posto prosječne plaće dobijaju nezaposlene porodilje dok njihove kolegice koje imaju posao 80 svoje plaće.

U zemljama regije država se brine za porodilje odvajajući iz budžeta novac koji se isplaćuje porodiljama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.