"Zabrinjava koliko vlast u BiH vrši pritisak na pravosuđe"

Vijesti 12. feb 201609:47 > 09:48
N1

Prava je prilika da pravosuđe pokaže i dokaže svoju nezavisnost, rekla je Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH.

Jučer su akcijama SIPA-e uhapšeni vlasnik Pavlović banke Slobodan Pavlović i službenici ove banke u Bijeljini Petar Lazić, Ljiljana Garić i Blago Blagojević. Nakon jučerašnjeg hapšenja i kriminalističke obrade u SIPA-i, danas su predati Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje.

Hapšenjem vlasnika i zaposlenika Pavlović banke potvrđeni su određeni medijski napisi, rekla je Korajlić u Novom danu, ali je pokazano da su imale osnova i prijave koje su upućivale da je došlo do različitih malverzacija i neregularnosti na način kako su isplaćivana sredstva iz ove banke.

“Ova hapšenja su potvrdila da godinama imamo na sceni jednu praksu, ne samo vezanu za Pavlović banku, nego i slične slučajeve poput Bobar banke, gdje se dolazilo do informacija da se kroz fiktivne kredite iz ovih banaka, koje su bliske vlasti u RS, pokrivane druge transakcije kako bi se prikrio pravi izvor sredstava i prava njihova namjena”.

Slobodan Pavlović, vlasnik Pavlović banke, saslušan je 7. decembra u Tužilaštvu BiH u vezi sa kupovinom vile Milorada Dodika u Beogradu, odnosno kredita koji je Dodik podigao u “Pavlović
banci” kako bi platio vilu na Dedinju. Gošća Novog dana nije htjela špekulisati da li je “sljedeći na redu za hapšenje” predsjednik RS-a Milorad Dodik, ali očekuje da bude pozvan kako bi dao iskaz u vezi ovog slučaja.

“Nadam se da ovaj slučaj neće biti kao i mnogi ostali gdje smo imali spektakularna hapšenja, a onda čekam godinama da se ti procesi razvijaju i na kraju završi nigdje. Ukoliko se to i sada dogodi imat ćemo samo predstavu za javnost”.

Slučaj Fahrudina Radončić pokazao je, kako navodio Korajlić, da niko ne preza od vršenja pritiska na pravosuđe.

“Kada najviši nosioci državnih funkcija vrše pritisak na pravosuđe teško je onda očekivati da pravosuđe korektno radi svoj posao. TI BiH godinama upozorava na ovakve i slične pritiske. Zabrinjavajuće je koliko predstavnici vlasti vrše pritisak na pravosuđe”, otkriva ona.

Međutim, ovo je prava prilika za pravosuđe, koje godinama govori da se na njih ne može uticati, da i dokaže svoje navode, dodala je Korajlić.

Javnost u BiH godinama čeka da vidi nekog domaćeg Sanadera iza rešetaka, a da li je došlo vrijeme…

“Toliko je procesa i istraga pokrenuta da pokažu da nema nedodirljivih u BiH. Bojim se da ćemo opet čekati nekoliko godina da i ovi slučajevi dobiju epilog. Po statistici Transparencyja, koju radimo svake godine, može se vidjeti ogromna razlika između broj istraga i broj presuda. Presude su na nivou nekog izuzetka da bi pomislili da u BiH nema korupcije i one su donesene na nižim nivoima sudova”.

U borbi protiv korupcije prvo i najvažnije je, tvrdi gošća Novog dana, da pravosuđe profukcioniše u procesuiranju malverzacija i tek onda treba raditi na izgradnji sistema kojim će se vršiti prevencija na pojavu korupcije. U isto vrijeme treba djelovati i represivno i preventivno.

“Treba povećati sankcije u sve jednoj oblasti. Većina zakona predviđa toliko niske sankcije za bilo kakva djela korupcije da nikoga ne motiviše da poštuje zakon”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.