Ćerimagić: Zahtjev za EU vraćanje nade unutar BiH

Vijesti 15. feb 201609:01 > 09:02
N1

Bosna i Hercegovina u 9 sati u Briselu je predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. O BiH na putu ka EU, aplikaciji, mehanizmu koordinacije u Novom danu govorio je Adi Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

Gosti Novog dana bili su i Srđan Šuput ekonomski analitičar i Edin Bajramović direktor direkcije za Evropske integracije.

O tome da li je današnji dan historijski dan za BiH je rekao: “Mi smo prije 11 mjeseci razgovarali o SSP-u i govorio sam da je to historijski dan za BiH da izađe iz dugogodišnje izolacije, a u istom svjetlu vidim i aplikaciju. Može biti historijska, a i ne mora. Odnosno može biti da smo počeli da sjajimo i onda smo prestali da sjajimo. Jako je bitno da naučimo lekcije iz proteklih godina i da pokušamo da ih ne ponavljamo, i ako se to ne dogodi onda je zaista historijski dan“.

Dodao je i kako današnji dan predstavlja zahtjevan zadatak za vlasti, ali i za nas. “U ovom trenutku u Briselu postoji određena predodžba koja je pogrešna – da je BiH specijalno loša, korumpirana i onda bi ovo značilo vraćanaje nade unutar BiH da je naša zemlja sposobna kao i Crna Gora i Srbija. Ovo je vjerovatno i zadnji zahtjev za članstvo jer je jedina preostala zemlja koja nije predala zahtjev Kosovo a kojoj je preporučeno da zahtjev neće moći predati dok je ne priznaju sve zemlje članice EU”, rekao je Ćerimagić.

O upitniku je rekao: “Siguran sam da upitnik sadrži između 2.500 do 4.000 pitanja. Sadrži pitanja od broja stanovnika, do toga koliko ljudi rade u administraciji, način na koji radimo s industrijskim otpadom, inspekcijski poslovi. Vjerujem da će BiH biti u stanju da odgovori, a ono što me brine jeste da su naše vlasti sposobne objasniti partnerima da smo spremni“.

Na pitanje da li to znači da je neka pitanja potrebno ekspresno rješavati je odgovorio: “Iz tog razloga bih preporučio EU da pošalje što prije upitnik. EU tek treba da razmatra da ga pošalje Evropskoj komisiji, a mi imamo nekoliko mjeseci, možda i godinu dana da bi došli do trenutka da imamo upitnik i da krenemo odgovarati. Mi ne poznajemo sami sebe i ovaj upitnik će biti odličan test za nas. Tek kad odgovorimo na pitanja nećemo znati koliko smo daleko dok ih ne pošaljemo Komisiji i ona odgovori“.

Kazao je i kako obično tri do šest mjeseci treba da se daju odgovori na upitnik. “Već su krenuli odgovarati jer za sve zemlje ima određeni fond pitanja koji je isti. Koliko tih pitanja će biti vraćeno ili traženo da bude dorađeno, tek slijedi. Mislim da neka od tih pitanja nikad nisu ni postavljena u BiH. Mi smo 2012. godine odgovarali na dva upitnika i tiču se javne nabavke i zaštite životne sredine. U Evropskoj komisiji su nam rekli da su bili zadovoljni“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.