RAK: Analogno emitovanje gasi se 17. juna

Vijesti 13. nov 201414:13 > 14:24
morgueFile

Razmatrajući informaciju o prelasku s analognog na digitalno zemaljsko emitovanje, Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH na današnjoj sjednici upozorilo je da je dosadašnjim zastojima koji proizilaze iz neusvajanja Akcionog plana, direktno ugrožena industrija emitovanja u BiH.

Istaknuto je da su dovedene u pitanje preuzete međunarodne obaveze BiH, proistekle iz potpisanih sporazuma, koje mogu rezultirati izricanjem sankcija od relevantnih međunarodnih institucija.

Analogno emitovanje gasi se 17. juna 2015. i Vijeće upozorava na ozbiljne probleme pravne prirode, koji su uzrokovani neprovođenjem Strategije uvođenja digitalne televizije u BiH, a posebno neusvajanjem Akcionog plana od strane Vijeća ministara BiH.  

Pojašnjenja radi, od 17. juna 2015. godine javni RTV servisi, kao i komercijalne TV stanice gube mogućnost daljeg nesmetanog emitovanja.  

Postojeće dozvole neće biti ugrožene u programskom segmentu, tako da će stanice moći proizvoditi program prema programskim uslovima, ali tehnički uslovi dozvole prestaju da važe.  

U svjetlu navedenoga, a s ciljem alarmiranja svih relevantnih sudionika u procesu prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje, Vijeće je iniciralo održavanje Okruglog stola o ovoj temi, koji će biti održan u četvrtak, 27. novembra u Sarajevu.

Vijeće očekuje da će predstavnici industrije, kako javni RTV servisi tako i komercijalne TV stanice uzeti aktivno učešće, saopćeno je iz RAK-a.