Kao djevojčica pobijedila rak, a boli u noktima još se sjeća

Vijesti 15. feb 201618:33 > 19:38
N1

Međunarodni dan djece oboljele od raka obilježava se petnaestog februara. U Bosni i Hercegovini, svake godine od raka oboli oko 50 mališana. Zahvaljujući aktivnostima udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka u FBIH", 26. aprila ove godine očekuje se otvaranje roditeljske kuće u Sarajevu, a u toku je izgradnja roditeljske kuće i u Banja Luci.

Sa četiri godine Ajla Nizić nije razumjela šta je to rak. Ali, zato je zapamtila njegove boje…

“To je boja kemoterapije koja mi je ostala nekako upečatljiva, bila je crvene boje, neki bolovi, mučnine. Ono čega se baš dobro sjećam je i da su me i nokti na nogama boljeli”.

…zapamtila je njegove mirise…

“Kad sam bila mala, baš sam voljela da jedem paštetu. Međutim, nisam je mogla jesti za vrijeme primanja terapije, upravo zbog te soli. I jedno jutro, kada su serviseri posluživali doručak, rekla sam: ‘Mogu li samo da pomirišem, da osjetim miris?”.

a neće zaboraviti ni da joj je uzeo majčinu blizinu.

“Toga se sjećam po nekom udaljavanju od nje. Ta maska na njenom licu i nemogućnost da vidim nju u nekom obliku u kojem sam navikla”.

Samo naizgled bezazlena bol u stomaku nije prekinula samo Ajlu u dječijoj igri. Tada prvi put viđena dijagnoza stomačnog karcinoma na pedijatriji u Sarajevu i majci je, kako kaže, donijela najveće životno iskušenje.

“Riječ rak, kada je čujete, uvijek je osjetite negdje daleko od sebe. Nikada ne pomislite da bi ona mogla biti jako blizu vas. Međutim, kada čujete rečenicu: ‘Vaše dijete ima rak, karcinom ili kancer, to je nešto što je najteže u životu”, ističe Muvedeta Nezić, majka Ajle.

Iz borbe protiv bolesti, Ajla je veoma brzo izašla kao pobjednik. Svoje iskustvo pretvorila je u način da pomogne i drugim malim herojima. Prvo knjigom, a kasnije diplomom.

“Medicina mi je najbliža tome. Mogla bih se ostvariti onako kako ja želim. Želim svoj život orijentisati prema pomoći njima”, otkriva ona.

U Bosni i Hercegovini, svake godine blizu 50 mališana oboli od karcinoma. Odvojenost od roditelja biti će prošlost nakon što roditeljska kuća malim borcima u aprilu otvori svoja vrata. Za njih i njihove saborce nisu važni samo ljekari. Psiholozi i porodica sastavni su dio tima. A heroji poput Ajle nadaju se da dijagnoza nije i izgubljena bitka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.