Novi pregovori o SSP-u donose nove dileme za BiH

Vijesti 16. feb 201618:28 > 19:33
N1

Pregovarački timovi Bosne i Hercegovine i Evropske komisije otpočeli su u Sarajevu prvu rundu pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u dijelu koji se odnosi na trgovinske kvote za poljoprivredne, prehrambene i druge proizvode.

Karte su prvi put otvorene za stolom. Nova partija pregovora u Bosnu i Hercegovinu očigledno unosi nove dileme.

Stav bh. tima, koji je prvo utvrdilo Predsjedništvo BiH, potom i Vijeće minsitara BiH, na prvom mjestu zastupa postepeno prilagođavanje Sporazuma, te uvođenje kvota za izvoz šećera, ribe, vina, voća i povrća, ali uključit će i pitanje pilećeg mesa i jaja. Međutim, pregovarači Evropske komisije u Sarajevu su otvorili i svoje karte.

“Pa oni se pozivaju na princip tradicionalne trgovine. Taj princip podrazumijeva ono što se izvozilo u periodu tri godine prije nego što je Hrvatska ušla u EU, te da to treba staviti na kvotu, i na tome oni baziraju svoju poziciju”, objašnjava Hamdo Tinjak, šef pregovaračkog tima BiH.

Dakle, delegacija iz Brisela i dalje insistira na upotrebi tradicionalne trgovine, koja podrazumijeva uvođenje kvota za bescarinski uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Evropske unije u našu zemlju. Od bh. tima je zatraženo da dogovaranje bude fazno, te da se kroz kompezatorske mjere pomogne poljoprivrednom sektoru BiH.

“Naći načina da se pomogne onim dijelovima poljoprivrede koji će osjetiti ili biti pogođeni uvozom robe koja ulazi u BiH bez carina”, ističe Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine BiH.

A to su na prvom mjestu mlijeko i meso. Ovim zahtjevima ne smije se udovoljiti, jer ovi proizvodi moraju biti zaštićeni bar u trenutnoj mjeri, smatraju poljoprivrednici.

“Znači, nema potpisivanja sporazuma dok ne riješimo pitanje štete koju će pretrpjeti poljoprivreda potpisivanjem istoga”, dodaje Vladimir Usorac iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS.

Usorac kaže da je stav svih bh. poljoprivrednika da se SSP ne treba mijenjati, te da se u pregovore nije trebalo ni ići prije ulaska BiH u EU. Takav stav još ranije je zauzela i Vlada RS-a. Smatraju da novi režim ne donosi zaštitu ovoj grupi proizvoda, što bi domaćoj privredi prihodovno nanijelo višemilionsku štetu.

“Moje tumačenje, a mogu reći da je to stav Vlade RS, kada je u pitanju adaptacija SSP-a, da ovo uopšte nije bilo potrebno i da je to nešto što apsolutno ide na ruku Evropskoj uniji, i to svim njenim članicama. To nije privilegija koja se daje samo Hrvatskoj, nego se automatski prenosi na sve države članice”, otkriva Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske.

Predstavnik pregovaračkog tima BiH iz Republike Srpske odmah je napustio pregovore. Proces pregovora, koji se smatra ključnim za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU, očigledno će potrajati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.