Problemi porodilja: Bez osiguranja i strah od poslodavca

Vijesti 17. feb 201609:38 > 09:43
N1

Svjedoci smo kako porodilje širom BiH ne ostvaruju jednaka prava. U Federaciji BiH postoje različita zakonska rješenja i diskriminirajuće prakse. S ciljem ostvarenja i izjednačavanja prava, a u susret predstojećoj kampanji „Ne diskriminaciji porodilja u FBiH“, u Mostaru je priređen susret s porodiljama i majkama s malom djecomu HNK.

Reporterka N1 Julija Gubeljić razgovarala je sa Mirjanom Penava iz nevladine organizacije “Forma F”.

Na jučerašnjem susretu u Mostaru se okupio veliki broj porodilja, a jedan od problema je i njihovo zdravstveno osiguranje.
Jučer smo ostvarili želju da dobijemo što više informacija o tom problemu kako bismo mogli dalje delegirati. Stanje je zaista različito kada su u pitanju porodilje i trudnice“, komentarisala je Penava.

Jedan od najvećih problema je istaknula strah porodilja od poslodavca. “Sinoć se potvrdilo da porodilje ne žele reći svoje ime kada navode negativne primjere u svom zaposlenju i o poslodavcu a nekoliko njih su došle na susret i govorile o problemima tek nakon što smo rekli da neće biti prisutni mediji. Čak ni one porodilje koje su imale pozitivna iskustva ne govore o kojoj firmi se radi, tek nekoliko njih je reklo. Nijedna porodica nije kriva što se nalazi u drugačijoj socio-ekonomskoj situaciji ako ima jednu osobu više u porodici“, navela je Penava.

Porodilje u HNK imaju jednokratnu pomoć od 400 KM, a kada je u pitanju zdravstvenio stanje neuposlenih je kazala: “Ako nije uposlena i ako je prijavljena na birou onda ima pravo na zdrastveno osiguranje, no sinoć smo imali primjer jedne mlade žene koja je radila kod privatnika i kada je osoblje primijetilo da se promijenila, odnosno kada je konstatovano da je trudna, dobila je otkaz. Neznajući svoja prava, što takođe može biti pogubno, nije se na vrijeme prijavila na biro pa je sada samo evidentirana na birou i nema pravo na zdravstvenu zaštitu“.

Ono što je činjenica u FBiH je da su neujednačeni zakoni. Zakon je jedan, međutim neujednačeni su kantoni što se tiče pravilnika, podzakonskih akata. Ovih 400 KM što HNK odlukom Vlade izdvaja porodiljama je odluka iz 2008. godine i  neredovna je pomoć jer zavisi od punjenja proračuna. Imali smo primjere gdje su porodilje čekale i sedam mjeseci na naplaćivanje sredstava. Ono što ih vrijeđa je što se one tretiraju kao socijalni slučaj“, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.