Određen pritvor i mjere zabrane u predmetu Darko Mrđa i dr.

Vijesti 17. feb 201614:41 > 14:45
N1

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 17. februara 2016. godine donio rješenje kojim je prijedlog djelimično usvojen te je osumnjičenima Darku Mrđi i Radenku Marinoviću određen jednomjesečni pritvor.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 15. marta 2016. godine.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te je u odnosu na osumnjičene Mrđu i Marinovića odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

Sud je odbio prijedlog za određivanje mjere pritvora u dijelu koji se odnosi na osumnjičenog Milana Gavrilovića, te odredio sljedeće mjere zabrane:

-zabrana putovanja, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine;

-obaveza povremenog javljanja nadležnom državnom organu jednom sedmično;

-zabrana sastajanja ili na bilo koji način kontaktiranja (posredno ili neposredno) sa svjedocima navedenim u prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 50 metara.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Darko Mrđa, Radenko Marinović i Milan Gavrilović osumnjičeni su da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke a), e) i k) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH i članom 29. KZ BiH, saopćeno je iz Suda BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.