VIDEO: Una umalo potopila cijelo naselje u Bihaću

Vijesti 17. feb 201618:05 > 19:30
N1

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi prešao je kritičnu tačku i poplavljene su poljoprivredne površine. U bihaćkom naselju Kulen Vakuf, gdje je jučer poplavljeno dvadesetak domaćinstava, Una se vraća u korito i situacija se normalizuje.

Metar u dvorištu, 15 cm u kući bio je je jučer nivo vode na domaćinstvu Štrkljevića. Naviknuti na poplave u ovo doba godine reagovali su na vrijeme i spasili većinu namještaja. Međutim, iznenadila ih je brzina kojom se Una razlila i iza sebe ostavila štetu koja se mjeri hiljadama maraka.

“Voda je veoma brzo došla i uspjela je da nam to sve prevrne. Tako je otišlo dosta vrijednih stvari kao što je električni šporet”, kaže Kemal Štrkljevi iz naselja Kulen Vakuf.

Ista muka stigla je još dvadesetak domaćinstava u Kulen Vakufu. Danas se voda povukla iz većine stambenih objekata, ali ne i iz dvorišta.

“Ovo je jedna od najbržih poplava koja nas je ikada zadesila. Bilo je i prošle i preprošle godine, ali nije ovoliko poplavila. Za dva, tri sata nas je poplavilo da smo mi iznenađeni bili”, ističe Alija Dervišević, predsjednik MZ Kulen Vakuf.

I na teritoriji grada Bihaća zaplavljeno je petnaestak kuća. Ovaj grad je jučer imao rekordan vodostaj Une od 148 cm, danas je opala za 30 cm i ukoliko ne bude većih padavina očekuje se normalizacija situacije.

“Evakuacije stanovništva nije bilo nigdje, ali smo bili vrlo blizu da imamo kompletna naselja pod vodom”, otkriva Fuad Edić, načelnik Civilne zaštite Bihać.

Jučer su bila blokirana dva putna pravca prema Martin Brodu i Klisi. S obzirom da je nivo Une od jutros u opadanju put prema Martin Brodu je sada prohodan, dok je put prema Klisi i dalje blokiran.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.