Poznata imena uhapšenih u akciji Damask

Vijesti 13. nov 201416:09 > 16:13
SIPA

U akciji Damask uhapšeni su Mehmed Tutnić, Enver Lilić, Salko Imamović, Senad Kljajić, Halil Garanović, Ramiz Ibrahimović, Fikret Hadžić, Kenan Okan, Berin Tahić, Semir Hadžalić i Ahmet Mušanović, nezvanično saznaje N1.

Akcija Damask provedena je na više lokacija i to na području Kaknja, Sarajeva, Zenice, Maglaja i Živinica.

Tužilaštvo je u temeljitoj i opsežnoj istrazi koju provodi, a u saradnji sa policijskim i sigurnosnim strukturama u BiH i drugim zemljama, prikupilo dokaze da je veći broj navedenih osumnjičenih, tokom 2013. godine, boravio na području Sirije te učestvovao u oružanim sukobima.

Uhapšeni se dovode u vezu sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u tim zemljama na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Za određen broj osumnjičenih, prikupljeni su dokazi da posjeduju naoružanje i minsko-eskplozivna sredstva, čije držanje i nabavljanje nikako nije dozvoljeno građanima BiH.

Uhapšeni Mehmed Tutnić i Salko Imamović su predati Tužilaštvu BiH, a ostalih devet uhapšenih se nalazi u službenim prostorijama SIPA-e, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će, shodno uputstvima postupajućeg tužioca, biti odlučeno o njihovom daljem statusu.

Lica čiji su inicijali S.I. i M.T koja su uhapšena u okviru današnje akcije “Damask” predata su Tužilaštvu BiH, nakon izvršene kriminalističke obrade i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, a nad preostalih devet osumnjičenih i dalje traje kriminalistička obrada“, navodi se u saopćenju SIPA-e.