Haag odbio Orićev zahtjev za žalbu

Vijesti 18. feb 201615:15 > 15:15
Anadolija

Haški tribunal je odbio zahtjev bivšeg generala Armije BiH (ABiH) Nasera Orića da se žali na odluku kojom je odbijen zahtjev za obustavljanje postupka koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH, prenosi BIRN.

Predsjednik Theodor Meron naveo je da odbija Orićev zahtjev da se žali jer Odbrana “nije pokazala da je u odluci došlo do greške u tumačenju zakona”.

Zahtjev Orićevih advokata da se postupak protiv njega pred Sudom BiH za ratne zločine počinjene na području Bratunca i Srebrenice obustavi jer mu je u Haagu već suđeno za ista djela, odbio je u decembru prošle godine sudija Mehanizma za međunarodne tribunale u Haagu Liu Daqun.

Daqun je naveo da je Orić u Haagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti u Srebrenici, dok mu se u BiH na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je s još jednim pripadnikom Armije BiH učestvovao u ubistvima dvije osobe u selu kod Bratunca, što znači da su predmeti “potpuno različiti”.

Orićeva Odbrana je zatražila da joj se dozvoli žalba na ovu odluku, istaknuvši da je došlo do nepravilnosti u radu tužilaca, kao i da su haški istražioci imali sve dokaze u vezi s predmetom pred Sudom BiH dok je trajao postupak u Tribunalu.

Međutim, Meron je u odluci naveo da stavovi Odbrane ipak ne pokazuju da se radi o istim ili sličnim djelima.

“Razmatrajući podnesak Orićeve Odbrane, smatramo da on ne pokazuje da je u odluci došlo do pogrešne procjene jer se radi o dva postupka koja se suštinski razlikuju”, naveo je Meron.

Orić je 2008. u Haagu oslobođen krivice, a suđenje pred Državnim sudom počelo je krajem januara ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.