Olimpijske planine puste i bez snijega

Vijesti 19. feb 201618:18 > 18:53
N1

Zima je kalendarski i dalje prisutna, ali na planinama drugačija slika. Tamo su prisutni samo finansijski minusi ugostitelja i olimpijskih centara. Zbog nedostatka snijega otkazana su sva sportska takmičenja, a kada nema snijega, posjetiocima se nema puno toga ponuditi.

Zimska sezona je prema svim pokazateljima već završena, bar kada je riječ o skijanju. Planine su puste, ali iz olimpijskih centara odbijaju govoriti o propaloj sezoni, te se još nadaju padavinama.

“Očekujemo da će zimska sezona još trajati te je rano iz tih razloga govoriti o propaloj sezoni. Prošle godine snijega je bilo do 28. aprila i skijanje je trajalo mnogo duže tako ćemo sačekati još uvijek da vidimo šta će se desiti u martu mjesecu kada veliki broj skijaša dolazi vikendima na Jahorinu”, navodi Ivana Lizdek iz Olimpijskog centra Jahorina.

Dok iščekujemo snijeg, ovo je prizor koji dočekuje turiste. Ni to ne bi bilo toliko loše, da Jahorina i Bjelašnica posjeduju neki alternativni sadržaj za posjetioce. Ukoliko nema snijega, preostaje samo šetanje.

Na jednoj od glavnih skijaških staza na Jahorini žubori potok. Temperature na Jahorini su već danima u plusu tako da ni sniježni topovi nisu funkcionalni.

Manjak snijega već je uzrokovao otkazivanje svih takmičenja na olimpijskim planinama. Velike su nade ulagane da bi sportska takmičenja mogla privuči više inostranih turista, ali ni ove godine to nije slučaj.

Na Bjelašnici skoro da i nema snijega za razliku od Jahorine, tako da je i posjećenost puno manja. Meteorolozi ipak najavljuju padavine tokom noći, i u subotu ujutru, ali budući da će temperature ostati u plusu teško da možemo očekivati neki veći snježni pokrivač.

Iz preduzeća ZOI 84 najavljuju nove projekte na Bjelašnici za narednu sezonu, ali kada je riječ o ovoj, pesimističniji su od kolega na Jahorini.

“Nismo zadovoljni iz svima poznatih razloga, nedostatka snijega, ovakvih vremenskih uvjeta koji su više gradski nego uvjeti za skijanje. I smještajni kapacitet je slabo popunjen zato što su brojni gosti otkazali svoj dolazak u januaru i februaru jer svi vole doći samo kada su snježni uvjeti, kad je mogućnost skijanja”, ističe Amra Kaljić, v. d. direktorice hotela Maršal.

Olimpijske planine iz godine u godinu gube olimpijski duh. On bi se mogao vratiti 2019. kada nam je povjereno da organizujemo Zimske olimpijske igre za mlade. Do tada, predstoji puno posla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.