Pregled sedmice na N1: Aplikacija, Radončić, Tanović…

Vijesti 21. feb 201617:00 > 17:09
Reuters

Dok su se građani Mostara pitali zašto spektakularni vatromet, u Briselu je prvi čovjek Predsjedništva BiH slavio. Aplikacija za članstvo u EU napokon je stigla na odredište. Nije bilo suza, ali jeste optimizma, i slikanja.

“Ja sam siguran da danas više povratka nema. BiH mora stići svoje istočne susjede”, poručio je Dragan Čović.

“Dozvolite mi da kažem da možete računati na nas, da ćemo nastaviti raditi sa istom energijom i istom posvećenošču kako bi imali zajedničku budućnost na istom kontinentu”, dodala je i Frederica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku

U Sarajevu nije bilo vatrometa, ali jeste skepse. Za to je zadužena opozicija

“Sinergija između vlasti, opozicije, akademske zajednice, medija i javnosti u najširem smislu te riječi mora postojati, ako želimo ozbiljan put BiH ka EU”, naglasio je Saša Magazinović, predsjednik GO SDP-a.

U Banjaluci pak mnogo važniji bio Dan Srbije gdje je premijer RS-a slavio, prva dama RS-a poručila…

“Ne želim da pokvarim današnji dan u kojem je BiH podnijela aplikaciju za članstvo, ali previše poznajem proces u svim njegovim mikrokoracima da znam da je to samo dobra poruka, a iza toga nema ničega, ako nema konkretnih rezultata”, izjavila je entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Samo dan kasnije pokazaće se koliko BIH ima snage za pregovore. Zapelo odmah na početku u pregovorimo oko kvota za izvoz mesa, mijeka, miječnih prerađevina, odnosno adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji u trgovinskom dijelu.

“Pa oni se pozivaju na princip tradicionalne trgovine. Taj princip podrazumijeva ono što se izvozilo u periodu tri godine prije nego što je Hrvatska ušla u EU, te da to treba staviti na kvotu, i na tome oni baziraju svoju poziciju, dakle nije se mnogo promijenila”, objašnjava Hamdo Tinjak, šef pregovaračkog tima BiH.

“Znači, nema potpisivanja sporazuma dok ne riješimo pitanje štete koju će pretrpjeti poljoprivreda potpisivanjem istoga”, dodaje Vladimir Usorac iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara.

A o mesu, makar i onom starom, uvoznom zbog koje nam je i izvoz u Tursku doveden u pitanje mogu samo sanjati građani Ljubije, nekada ponosnog rudarskog mjesta. Tamo se nema ni za autobusne karte do narodne kuhinje, sol i voda pripremaju se za ručak.

“Tri dana nisam ništa jela. Uzela sam soli i osolila vode sebi i to popila. Vidim ja ili ubiti se ili zvati nekoga da pomogne. Tada sam nazvala Daru i ona mi je tri puta došla i donijela hrane”, kazala nam je Ljubica Komljenović.

“Svaki dan dvoje, troje, koji nisu na spisku, dolaze pitaju me ima li šta da neće ostati da ponesu da jedu”, otkriva Karolina Vruna iz Društvenog centra Ljubija.

Gladni i očajani i ponovno na ulicama su i radnici Krivaje Mebela.Traže rješenje statusa i jednokratnu pomoć od barem 100 KM, što je tri puta manje od naknade za odvojeni život koju sami sebi omogućili članovi federalne vlade i pet puta više od onog što primaju federalni parlamentarci. Na duševne boli I odvojeni život na ulici, radnici Krivaje nemaju pravo

Prave duševne boli preživljava ove sedmice Milorad Dodik, nakon sto je u javnost izašla informcija o kreditu u Pavlović banci kojim je kupio Vilu na Dedinju. Smeta mu što novinari N1 postavljaju pitanja i poručuje, pozivu Tužilaštva BiH u Sarajevu neće se odazvati, neka mu se dođe na noge u Banjaluku pa će im pokazati ugovor.

A nakon dužeg vremena javnosti se ukazao i Valentin Inzko i to u Banjaluci. Nakin kraćeg razgovora sa Miloradom Dodikom, doznali smo kako referenduma ipak neće biti.

Glavna zvijezda ove sedmice ipak nije ni Dragan Čović, ni Milorad Dodik, mada su po kritici pravosuđa u istom safu. Lider SBB-a pušten je iz pritvora i dočekan poput prave zvijezde uz bogatu sofru, a malo se i zapjevalo…

Tužilaštvo je u međuvremenu ponovno zatražilo Radončićev pritvor jer se usudio prozboriti tri rečenice kojima je poručio kako koalicija nikada nije bila jača.

Koaliciju neće oslabiti ni odluka Suda BiH o 100 metara na koliko se Radončić smije približiti svjedocima, uz ostale i Bakiru Izetbegoviću koji je uz puno uvažavanje nastavka saradnje poručio kako nema nikakvu namjeru podržati Radončica za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a o čemu je Radončić posvjedočio na Sudu BIH

“Dogovora o tome da ja ili SDA podržimo Radončića kao zajedničkog kandidata 2018. godine nije bilo. SDA je najjača stranka u BiH i redovno je imala svog kandidata za člana Predsjedništva BiH i imat će ga i 2018. godine”, kazao je Izetbegović.

Proslave nije bilo na izlasku Abu Hamze iz Imigracionog centra nakon sedam i po godina, ali jeste pitanja zbog čega je zapravo ostao tamo toliko dugo. Abu Hamza će zbog toga tužiti BiH, a BiH će ga i dalje trpjeti, kako je kazao prvi čovjek ministarstva sigurnosti, jer drugog izlaza nema.

“Ja razumijem njih, razumijem službenike iz ministarstva, oni moraju tako da pričaju, moraju da sebe opravdaju, da sve upakuju da izgleda kao da rade nešto što ne treba. Međutim, svima je jasno, oni da su do sada imali bilo kakve dokaze oni bi ih iznijeli i riješili ga se na kraju krajeva”, tvrdi Nudžejma Softić, kćerka Abu Hamze.

I na kraju istinska zvijezda koju volimo – Danis Tanović i njegov posljednji film, koji je osvojio Berlin, žiri i publiku. Kako je kazao sam Tanović: “Jedno optimističano djelo iako naziv “Smrt u Sarajevu” ne zvuči tako”.

Literarno polazište bio je tekst povodom stogodišnjice sarajevskog atentata kojeg je objavio francuski filozof Berdard Henry Levy. Tanoviću čestitamo i želimo da ostane pravi ambasador bh. života i filma u svijetu, a nadaležnim u vlasti da konačno prepoznaju domaću kinematograiju i osiguraju novce.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.