Ko je kriv za ekološku katastrofu u rijeci Spreči

Vijesti 21. feb 201617:41 > 19:38
N1

Prizori smeća u rijeci Spreči na granici Opština Petrovo i Gračanica, rijetko su vidljiv prizor ekološke katastrofe. Za sada, niko ništa ne čini da to promjeni.

Kad god se izlije voda iz korita Spreče, napravi probleme Ibri Tubiću. Živi neposredno u blizini rijeke koja je puna smeća i otpadnih voda.

“Smeća ima previše. Kada god rijeka nadođe, kese po drveću, čuda. Nosi nam u avlije, meraje”, opisuje Ibro Tubić, mještenin Orahovice.

Kilometar dalje, s druge strane rijeke u naselju Petrovo, nalazi se deponija koja još nema ekološke dozvole. Poplave su je raznijele i napravile probleme mještanima oba entiteta. Federalna inspekcija prije godinu sačinila je izvještaj. Po njemu, vlasti Petrova formirale su divlju deponiju, a opštini Gračanica nalaže se da očisti svoju stranu. Međutim, pomaka nema.

“To je deponija koja je osnovana na osnovu odluke Skupštine Opštine Petrovo o otvaranju Stanice za razdvajanje čvrstog komunalnog otpada još 2006. godine. Data je na privremeno upravljanje i korištenje JKP „Voda“ Petrovo koje se bavi odvozom i deponovanjem smeća”, kaže Mira Katanić iz Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Opštine Petrovo.

“Nikakve nadležnosti inspektor odavde nema. Ni zakonskih ovlaštenja ni bilo čega da interveniše i nalaže bilo šta”, tvrdi Nusret Helić, načelnik Opštine Gračanica.

Petrovo i Gračanica sarađuju u mnogim projektima, ali za problem smeća nisu našli zajedničku riječ osim da će bolji dani doći izgradnjom regionalne deponije.

“Usporilo je nakon poplava 2014. godine. Iz razloga nedostatka novčanih serdstava jer se prišlo saniranju od poplava puteva i mostava gdje su puno veći prioriteti od te deponije”, ističe Katanić.

“Mi smo, obzirom da se to sve izljeva i ide u rijeku Spreču kojom upravlja Agencija za vodno područje Save, obavjestili i tražili da se izvrši saniranje korita uz deponiju, a rješenje treba tražiti na nivou entitetskih ministarstav”, dodaje Helić.

Iz pomenute Agencije kazali su nam da nisu zaduženi za čišćenje obala rijeka od smeća i raznog otpada, te shodno tome nisu ni odgovorni za pomenuto stanje u koritu rijeke Spreče. Uložili su i žalbu na nalog federalne inspekcije. Uprava za inspekcijske polove RS, pozvala se na izvještaj komunalne inspekcije iz Petrova, po kome je deponija zakonito formirana. Dok se riješi čija je nadležnost, Ibro Tubić kaže da će se i dalje sramiti pred svojim gostima iz inostranstva kada ga pitaju da im pokaže Spreču. A on je pamti drugačiju.

“Rijeka Spreče je tako bila živa sa ribom, nešto prelijepo, nešto prebogato. Stvarno je unikat bio doći i pogledati tu ljepotu. To je sve uništeno”, otkriva Tubić.

Poplave iz 2014. godine ostavile su za sobom nesagledive posljedice jer su ogromne količine smeća ostale u Spreči i zakačene za drveće što stvara sramotnu ekološku sliku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.