London: Počela Investicijska konferencija o zapadnom Balkanu

Vijesti 22. feb 201611:36 > 11:39
N1

U Londonu je počela Investicijska konferencija o Zapadnom Balkanu, koju organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), radi daljnjeg podsticanja saradnje i ekonomskog razvoja regiona.

Na konferenciji učestvuje i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, zajedno sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirkom Šarovićem i Jasminom Bučom, direktorom Autocesta FBiH.

Konferencija okuplja premijere zemalja zapadnog Balkana kako bi s najvišeg nivoa bile predstavljene investicione i poslovne mogućnosti regiona u kontekstu privlačenja direktnih stranih investicija i saradnje na prekograničnim projektima.

U radu konferencije, uz Zvizdića, sudjelovat će predsjednici vlada Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Republike Albanije, Kosova i Republike Makedonije.

Na konferenciju su bili pozvani i premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić, ali su oni zbog ranije preuzetih obaveza odgodili put u London.

Na marginama Investicione konferencije za danas je najavljen susret predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH s predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabartijem. Zvizdić će u večernjim satima prisustvovati prijemu kod britanskog ministra odbrane Michaela Fallona.

Drugog dana boravka u Londonu, Zvizdić će se sastati s članicom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i predsjednicom Svepartijske grupe u BiH Karen Lumley, najavljeno je iz VMBiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.