Investiciona konferencija: Važno povezivanje zemalja regiona

N1

Evropska Unija osigurat će 12 miliona eura zemljama zapadnog Balkana za projekte iz oblasti energetike. Zaključeno je to danas u Londonu, na Investicionoj konferenciji o zapadnom Balkanu koju organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj.

Na konferenciji sudjeluje i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. On je održao i nekoliko bilateralnih sastanaka, te je kazao da je postizanje regionalne saradnje na Balkanu jedan od prioriteta Vijeća ministara.

Postizanje sporazuma o granici sa Crnom Gorom, dogovor sa Srbijom oko zajedničkih infrastrukturih i diplomatskh aktivnosti, Sporazum o uzajamnim putovanjima državljana BiH i Albanije, samo su neki primjeri koje je naveo predsjedavajući Savjeta ministara na Investicionoj konferenciji u Londonu. Zvizdić kaže da su najvažnija područja za povezivanje zemalja regije transport i energetika.

„U tom smislu smo odlučno pristupili izradi energetske strategije koja je osnova za kandidovanje projekata iz ove oblasti. Izgradnja koridora Vc predstavlja prioritet Bosne i Hercegovine jer je to osnova za ekonomski razvoj i povezivanje sa evropskim koridorima i susjednim zemljama”, izjavio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Sa Zvizdićem se složio i premijer Hrvatske Tihomir Orešković, koji kaže da je prioritet svih Vlada u regionu energetski sektor.

Uzimajući u obzir stratešku lokaciju u Evropi i blizinu evropskih velikih tržišta, Hrvatska može odigrati snažnu i važnu vezu u integraciji regije u evropskom energetskom tržištu”, kazao je Tihomir Orešković, premijer Hrvatske.

Međutim, premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je dobro što se lideri zemalja zapadnog Balkana sastaju i razgovaraju, ali da nema saradnje na nivou, koja je neophodna da bi se problemi, naročito ekonomski, prevazišli zajedno.

“Jedni bi da pobjegnu od nas što dalje, a mi bismo valjda da se ne dodvoravamo nikome, da ne jurimo nigdje ni za kim. I to su stvari koje će da jure i za jednima i za drugima”, komentarisao je Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Premijeri zapadnog Balkana su pozvali međunarodne finansijske institucije da podrže što je moguće više projekata u regionu, s obzirom da se radi o konkretnim i vidljivim efektima, od kojih će veliki broj građana imati neposredne koristi kroz nova zapošljavanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.