Firma iz Kotor Varoša proizvodi čizme za francuske vojnike

Vijesti 22. feb 201617:32 > 19:24
N1

Kotor Varoš je jedna od rijetkih opština u BiH koja nema problem nezaposlenosti. Naime, preduzeća iz ovog mjesta izrađuju čizme za vojsku Francuske, Jordana, Izraela, a povećan je i broj poslova sa globalnim svjetskim brendovima - Adidasom i Nikeom.

Iako naizgled obične, to su vojne, policijske i vatrogasne čizme koje nose francuski vojnici, britanski specijalci, Žandarmerija Srbije.

Čizme za vojsku Francuske, ali i vojsku Velike Britanije, proizvode se u Kotor Varošu po cijeni oko 180 eura. U Dermalu se proizvodi i čizma za Oružane snage BiH, ali po znatno nižoj cijeni – i košta 50 eura. Trenutno proizvode 20.000 pari vojnih čizama samo za Oružane snage BiH.

U Dermalu radi 370 radnika, a godišnje se broj zaposlenih povećava za oko 70 novih. Poslovi izvoza ovoj firmi i pored skupog repromaterijala obezbjeđuje profit.

Kotor Varoš ima sedam posto više zaposlenih nego prije rata. Statistika pokazuje da je u 2015. godini u ovoj opštini zaposleno 600 novih radnika. Prosječno dva radnika u jednom danu.

Trenutno po popisu imamo 22.000 stanovnika, prije rata 38.000 i 4.000 uposlenih. Sada imamo 22.000 po popisu i skoro 5.000 zaposlenika“, izjavio je Radislav Petrušić, načelnik odjeljenja za privredu Kotor Varoš.

Opština ima priznanje i za povoljan privredni ambijent. Većina zaposlenih je u privatnom sektoru, tekstilnoj i obućarskoj industriiji, te drvopreradi, a 2,5 radnika u odnosu na jednog penzionera, izuzetak su od bh. prosjeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.