Osmanović o odluci Ustavnog suda: Ovo je pouka za sve nas

Vijesti 23. feb 201613:04 > 13:06
N1

Ismet Osmanović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz SDA, prokomentarisao je današnju odluku Ustavnog suda FBiH kojim je procedura u donošenju Zakona o radu proglašena nesutavnom.

Kako je kazao Osmanović, procedura donošenja navedenog zakona u Predstavničkom domu je ispoštovana te je Zakon o radu u tom smislu ustavan i legalno donesen.

“Očito je da je Ustavni sud FBiH našao manjkavosti u proceduri Doma naroda. To je pouka za sve nas da se pri donošenju zakona zaista moramo strogo držati poslovničkih, zakonskih i drugih procedura i ostaje na Parlamentu FBiH da ponovo pusti u proceduru kompletan zakon i da ga donese sa Ustavom i zakonom”, kazao je Osmanović.

Dodao je da kad zakon ponovo uđe u parlamentarnu proceduru ponavlja se sve ono što je uobičajeno za jedan zakon.

“Pretpostavljam da će Vlada FBiH predložiti u istom tekstu, ali ne vjerujem da će doći do nekih većih izmjena.  Ako je Ustavni sud stavio van snage Zakon o radu, onda su ništavni i dokumenti koji su proizašli iz tog zakona. Bit će potrebno nakon stupanja na snagu novog zakona obnoviti proceduru kolektivnih ugovora i svega što je učinjeno. Potrebno je samo formalno potpisati nvoe ugovore”, dodao je Osmanović.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine danas je utvrdio da je Zakon o radu FBiH donesen suprotno Poslovniku Doma naroda Parlamenta FBiH i Ustavu FBiH te se vraća u fazu predlaganja tog zakona u Domu naroda, s tim “da se doslovno imaju ispoštovati odredbe o postupku donošenja zakona propisane Poslovnikom Doma naroda Parlamenta FBiH”.

O ustavnosti donošenja zakona o radu spor pred Ustavnim sudom FBiH pokrenuli su delegati Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Demokratske fronte i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH nakon što im je na sjednici Doma naroda održanoj 30. jula 2015. godine onemogućeno da ulažu amandmane na predloženi zakon.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.