Presudom Ustavnog suda dovedene u pitanje i ostale odluke

Vijesti 23. feb 201617:57 > 19:07
N1

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu po kojoj je Zakon o radu stavljen van snage i o njemu će se Parlament Federacije BiH ponovno izjašnjavati. Spor je, podsjetimo, pokrenulo 17 delegata opozicije navodeći da su prekršene procedure usvajanja.

U presudi Ustavnog suda navodi se da je je Zakon o radu donesen suprotno Ustavu FBiH i Poslovniku o radu. Konkretnije, procedura je ispoštovana u Predstavničkom, ali ne i u Domu naroda gdje će se o njemu ponovo delegati izjašnjavati.

Delegatima Doma naroda onemogućeno je pravo da ulažu amandmane u realnom vremenskom roku na predloženi zakon koji nije bio predviđen za donošenje po hitnom postupku nego redovnom, čime temeljna demokratska procedura nije ispoštovana.

U opozicionim strankama SDP-u, DF-u i Našoj stranci koje su pokrenule spor pred Ustavnim sudom najavili su nove amandmane.

U opoziciji upozoravaju da su nakon presude Ustavnog suda dovedene u pitanje i ostale odluke koje su prije Predstavničkog donesene na Domu naroda i prije konstituisanja radnih tijela.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara ocijenila je presudu političkom što nije obrazložila. U SDA-u su s druge strane poručili da stavljanjem van snage zakona o radu prestaje važiti usaglašeni opšti kolektivni ugovor.

I poslodavci će nastaviti pregovore oko gradskih ugovora jer imaju uvjeravanje vlade da će Zakon ići u istovjetnom obliku. No kako nam je neslužbeno potvrđeno u parlamentarnoj proceduri vjerovatno će se naći novi tekst Zakona sa izmjenama a to znači novu proceduru u Vladi Federacije. Presudu Ustavnog suda nisu željeli komentirati dok je dobiju službenim putem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.