"Država treba stati iza IZ-a i zaštiti reisa od prijetnji"

Vijesti 24. feb 201608:45 > 08:45
N1

Drago mi je što je Islamska zajednica BiH zauzela stav prema paradžematima, rekla je Maja Gasal-Vražalica, zastupnica Demokratske Fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koja je gostovala u Novom danu.

Nakon što su u predstavnici tzv. paradžemata najavili dolazak ispred prostorija IZ-a u Sarajevu i zatražili od reisa Huseina Kavazovića sastanak, u ponedjeljak je reagovala i Islamska zajednica koja je predstavnicima paradžemata poručila da se uključe u institucije IZ-a. Također, iz Islamske zajednice je dodano da drugih pregovora neće biti.

Gasal-Vražalica ističe da je mnoge u BiH iznenadila oštrina reakcije IZ-a.

“Drago mi je što je Islamska zajednica brzo i ovako reagovala. Odgovor paradžematima je sasvim opravdan i nadam se da će država zaštiti reisa i druge službenika u slučaju da dođe do ostvarivanja prijetnji”.

Gošća Novog dana se osvrnula i na jučerašnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH gdje se raspravljalo da li su političari previše plaćeni za posao koji rade, ili ne rade, kako kaže ona.

“Nije potpuna informacija, koja se pojavila u nekim medijima, da zastupnici dobijaju 2.400 KM. Šta je sa paušalom od 600 KM. Nevjerovatno je da određeni političari imaju hrabrost besramno ustati i tražiti veće novce za posao koji ne rade dobro. Postavlja se pitanje zašto dobijaju platu kada u svim procesima zaostajemo za evropskim integracijama”.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak donio je presudu po kojoj je Zakon o radu stavljen van snage i o njemu će se Parlament Federacije BiH ponovno izjašnjavati. Spor je, podsjetimo, pokrenulo 17 delegata opozicije navodeći da su prekršene procedure usvajanja. Gasal-Vražalica otkriva da su DF i opozicija očekivali ovakvu odluku.

“Postavlja se pitanje zašto je Vlada FBiH uputila da se ovaj Zakon po hitnom postupku usvoji, a sad se zbog odluke ustavnog suda sve vraća na početak. Drago mi je zbog ove odluka, ali mi je žao što je vijest o odluci Ustavnog suda slabo popraćena od medija”, zaključila je zastupnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.