Djeca žrtve nasilja nikad ne prijavljuju nasilje!

Vijesti 24. feb 201610:36 > 10:36
N1

Danas se obilježava Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Tim povodom će ispred sarajevske katedrale s početkom u 11:00 sati, Udruženje za razvoj društva "Kap" promovisati film u okviru Kampanje protiv vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica ili Pink shirt day, kako se još zove Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja ove godine prvi put se obilježava u BiH. U svijetu se obilježava od 2007., a sve je počelo u Kanadi, objasnila je Merima Spahić, PR Udruženje za razvoj društva “Kap” u Novom danu.

“Naime, žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu. Sutradan su nastavnici, svi dječaci i djevojčice iste škole obukli ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama”, otkrila je Spahić.

Dodala je da je Udruženje “Kap” nakon smrti dječaka Mahira Rakovca odlučilo dati svoj doprinos u borbi protiv vršnjačkog nasilja tako što je snimilo dokumentarni film koji će biti distibutiran svim školama na području Federacije BiH. Glavni cilj je bio pokrenuti dijalog između učenika i nastavnika o temi vršnjačkog nasilja.

Gošća Novog dana istakla je da su u filmu “Ti nisi sam/sama” iskoristili podatke do kojih su došli u razgovoru sa psiholozima.

“Prema podacima, djeca koja su žrtve nasilja nikad ne prijavljuju nasilje. Ovo je glavni problem jer pokazuju da djeca nemaju vjeru da će se nešto promijeniti. Mi ih želimo ohrabriti da će se nešto promijeniti. Filmom se također obraćamo roditeljima kako da prepozanju dijete koje je žrtva nasilja”.

Također, dokumentarnim filmom se vrši obraćanje i samim nasilnicima.

“U filmu imamo svjedočenje bivšeg nasilnika, danas oženjenog čovjeka i oca, koji kaže da ga je svaki put sram kada na ulici vidi neku svoju žrtvu. Nasilnici moraju znati da postoji i ljepša strana života, a na njima je da izaberu bolji put”.

Na kraju film se obraća i školama, navodi Spahić, te se objašnjava kako se boriti protiv ovog rastućeg problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.