Uvoznik tvrdi da sporni proizvodi Marsa nisu prisutni u BiH

Vijesti 24. feb 201616:44 > 16:48
Reuters/Fabrizio Bensch

"Ataco d.o.o. Mostar", uvoznik proizvoda proizvođača "Mars Incorporated" u Bosnu i Hercegovinu, tvrdi kako u našoj zemlji nisu prisutni sporni proizvodi tog proizvođača koji se ovih dana povlače s tržišta više zemalja Evropske unije, kao i drugih zemalja.

Tu je tvrdnju navedena firma iznijela u odgovoru na upit Agencije za sigurnost hrane BiH jesu su li, kao uvoznici za Bosnu i Hercegovinu, obaviješteni o razlozima povlačenja navedenih proizvoda s tržišta više zemalja.

“U odgovoru ovaj uvoznik tvrdi da sporni proizvodi nisu prisutni na tržištu Bosne i Hercegovine, ali će Agencija konačnu informaciju u vezi s eventualnim prisustvom navedenih proizvoda na bh. tržištu priopćiti po završetku inspekcijskog nadzora i prijemu povratnih informacija od nadležnih inspekcijskih organa“, priopćeno je Feni iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Američki proizvođač čokolada Mars naredio je povlačenje Mars i Snickers čokoladica iz čak 55 zemalja nakon što su komadići plastike pronađeni u tim proizvodima, javljaju agencije.

Drugi proizvodi koji su pogođeni ovim povlačenjem uključuju Milky Way Mini i Miniatures te određene vrste Celebrations kutija. Proizvodi koji su zahvaćeni ovim povlačenjem imaju rokove trajanja od 19. juna 2016. godine do 8. januara 2017. godine.

Kako prenose agencije, američka kompanija nije objavila koliko je čokoladica povučeno s tržišta. Za sada je poznato da su sve sporne čokoladice proizvedene u tvornici koja se nalazi u Holandiji.

Mars je pritužbu o komadićima crvene plastike u čokoladici dobio još 8. januara ove godine, i to u vezi čokoladice Snickers kupljene u Njemačkoj. Nakon te žalbe, u njemačkoj tvornici u Veghelu ustanovljeno je da je riječ o zaštitnom dijelu plastike koji se koristi u proizvodnom procesu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.