Istražujemo: Koliko djece je doživjelo vršnjačko nasilje

Vijesti 24. feb 201617:48 > 19:18
N1

Obilježava se Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. Projektom “Stop nasilju u školama: Ti nisi sam”, čiji je cilj prevencija nasilja u osnovnim i srednjim školama u BiH, dan ružičastih majica po prvi put obilježen je i u Sarajevu.

Više od 40 posto djece u osnovnim, te oko 30 posto u srednjim školama, doživjelo je vršnjačko nasilje. Veliki problem je u činjenici da čak u 90 posto slučajeva žrtva prešućuje maltretiranje. Borba protiv ove pošasti među mladima, kažu stručnjaci, zahtijeva preventivni rad sa više grupa. Film koji je Udruženje Kap dostavilo svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji, ne obraća se samo žrtvama, već i roditeljima i prosvjetnim radnicima, ali i djeci nasilnicima.

“U tom dokumentarcu kojeg smo snimili, imamo jednog bivšeg nasilnika koji daje najsnažniju poruku, on je danas odrastao čovjek i oženjen, ima troje djece i on govori – danas sam odrastao čovjek, srećem te ljude, užasno me bude sram i svaki put okrenem glavu”, kazala je Merima Spahić, glasnogovornica Udruženja “Kap”.

Glavu okreću i nasilnici i žrtve, ali i građani.

Ovo je nešto što bismo rekli da je buđenje svijesti, dakle vidljivo skretanje pažnje ljudima da počnu o ovome razmišljati, jer danas su ljudi u nekim negativnim tokovima svega oko nas i zatvaraju oči pred još nečim negativnim, međutim ovo je nešto što košta, košta života i u tom smislu ne smijemo zatvoriti oči”, izjavila je Elvira Dilberović, ministrica obrazovanja i nauke FBiH.

Vršnjačko nasilje poznaje fizičko, verbalno i cyber nasilje, koji su sve zastupljeniji u bh. društvu. Uzročnika je više, od lošeg obrazovno-pedagoškog pristupa, loših medijskih sadržaja, društvenih mreža, do porodičnih problema, koje kao primarne prepoznaju i djeca.

Mislim da nasilje u porodici čak izaziva nasilje u školi i u društvu. Također, društvo može uticati na nas“, rekao je učenik Arian Stjepanović.

Početkom mjeseca obilježena je osma godišnjica od smrti sedamnaestogodišnjeg Denisa Mrnjavca, kojeg su u sarajevskom tramvaju pretukli, a potom i na smrt izboli delikventi. Jedanaestogodišnji Harun Mujkić stradao je kada je za vrijeme velikog odmora nakon naguravanja sa školskim prijateljem pao i preminuo u učionici. Krajem prošle godine desio se slučaj Mahira Rakovca koji je izvršio samoubistvo. Mahirovi majka i očuh tvrde da je bio žrtva vršnjačkog brutalnog nasilja i zlostavljanja.

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu nedavno je potvrdila da se intenzivno radi na slučaju. Od početka godine saslušano je više od 90 svjedoka, dok je zatraženo osam vještačenja.

“Dva tužioca rade u uskoj saradnji sa MUP-om KS na provjerama navoda prijave”, navela je Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva KS.

Građani su nekoliko puta izlazili na ulice, tražili promjene zakona i veću sigurnost za djecu. Nedavno je pokrenuta i inicijativa za donošenje tzv. “Mahirovog zakona”, po uzoru na “Aleksin zakon”, koji još uvijek nije donesen u Srbiji. Aleksa je bio Mahirov vršnjak, izvršio je samoubistvo nakon višemjesečnog maltretiranja vršnjaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.