Zahtjev za ocjenu ustavnosti nacionalnog sastava Vlade FBiH

Vijesti 25. feb 201610:07 > 10:09
N1

U skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, kao što je i najavljeno, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović pokrenuo je danas prema Ustavnom sudu FBiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti nacionalnog sastava Vlade FBiH, prenosi novinska agencija Patria.

Zahtjev se odnosi na period od 15. 6. 2015. do 28. 10. 2015. godine kada je u Vladi FBiH bilo 6 ministara iz reda bošnjačkog naroda, dok je Ustavom FBiH jasno definisano da nacionalni sastav Vlade treba činiti 8 ministara iz reda bošnjačkog, 5 ministara iz reda hrvatskog i 3 iz reda srpskog naroda.

Premijer Vlade FBiH može, iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda predložiti jednog ministra iz reda ostalih, što je i bio slučaj kada je Vlada prvobitno formirana sa 7 ministara iz reda bošnjačkog naroda, 5 iz reda hrvatskog naroda, 3 ministra iz reda srpskog naroda i jedan ministar iz reda ostalih. Dakle, Ustav Federacije BiH propisuje minimalno 7 ministara iz reda bošnjačkog naroda.

Međutim, nakon prihvatanja ostavke Reufa Bajrovića, tadašnjeg ministra energije, rudarstva i industrije, u Vladi F BiH je ostalo 6 ministara iz reda bošnjačkog naroda, te je takav sastav Vlade F BiH ostao do 28.10.2015. godine. Sve do dana popunjavanja Vlade F BiH novim ministrima, prema onome što propisuje Ustav F BiH, Vlada F BiH je djelovala neustavno, što je skoro četiri mjeseca. Dakle, i sve uredbe, odluke, imenovanja i drugi akti doneseni u tom sastavu Vlade F BiH također su neustavni.

Potpredsjednik F BiH Milan Dunović, kao i Demokratska fronta, više puta su ukazivali na neustavnost Vlade FBiH i njeno nepoštivanje Ustava F BiH. Rad neustavne Vlade FBiH u spornom periodu samo je još jedan dokaz nepoštivanja transparetnog i zakonitog rada ove institucije, navodi se iz DF-a.

S obzirom na to da se u svojim istupima predstavnici Vlade konstantno pozvaju na reforme, te usvajanje novih zakona i njihovo poštivanje, potpredsjednik FBiH smatra da je ovaj Zahtjev od javnog interesa, te da je vrijeme da se politika počne napokon zasnivati na istinitom poštivanju reda i zakona,.