Drama na nebu iznad BiH, divljali navijači iz Istanbula

N1

Prava drama odvijala se danas na nebu iznad BiH. Avion koji je letio na relaciji Istanbul - Rim, prinudno je sletio u Međeunarodnu zračnu luku u Sarajevo.

Kako je potvrđeno za N1 avion je vanredno sletio zbog putnika koji su u vidno alkoholiziranom stanju verbalno vrijeđali osoblje u avionu.

Avion kompanije Pegasus, letio je na relaciji Istanbul – Rim. Vanredno je sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas oko 12,30 sati. Razlog – pet pijanih putnika koji su pravili incidente u avionu.

Na način da su se verbalno sukobljavali s putnicima i članovima posade, uzimali alkoholna pića bez dozvole i zbog toga su odlučili članovi posade da slete vanredno u Sarajevo i da naši policijski službenici do dolaska službenika iz Turske zadrže lica odnosno da ih drže pod kontrolom“, rekla je Sanela Dujković iz GP BiH.

Pijani putnici nisu rijetkost. Dugogodišnji Pilot iz BiH Amir Baralić nam kaže da je i sam bio u takvim situacijama.

Ja sam imao situaciju da mi je došao na let putnik u priptiom stanju i koji je već na vratima počeo da pravi probleme. Bez dvoumljenja i bez ijedne riječi samo smo zovnuli policiju da ga se udalji s aviona i to je kraj priče“, rekao je pilot Amir Baralić.

Baralić je pojasnio u kojim se situacijama donose odluke o vanrednom slijetanju. Donosi ih, kaže, isključivo kapetan posade.

Ako se ugrožava bezbjednost letenja, ako se dovodi u pitanje sigurnost putnika u kabinskom dijelu i same posade, to je vrlo lako donijeti odluku. Naravno to podrazumijeva procedure na zemlji. Javlja se kontroli leta, kontrola obavijesti državnu graničbnu policiju i dalje postupa po svojim lokalnim procedurama“, rekao je Amir Baralić, pilot.

Procedure su takve da će putnici biti vraćeni na prvobitno odredište. Pet osoba zbog kojih je avion vanredno sletio na sarajevski aerodrom zadržani su u tranzitnom prostoru aerodroma. Sutra će biti vraćeni u Istanbul.

Nezvanično, u avionu su bili navijači istanbulskog fudbalskog kluba Galatasaray, koji su krenuli na utakmicu Evropske lige između njihovog tima i Lazija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.