Općinska vlast odlučno protiv skladištenja plina u Tuzli

Vijesti 27. feb 201615:39 > 19:22
N1

BiH prima plin samo iz jednog smjera i nema alternativnog izvora što je jedan od razloga za skladištenje plina. Idealna lokacija pokazala se Rudnik soli u Tuzli. Međutim, Gradsko vijeće Tuzla je jednoglasno usvojilo Rezoluciju o odbijanju skladištenja zaliha plina u bušotine u rudniku soli.

Standardi Evropske unije nalažu da država mora imati skladište zaliha plina za četiri mjeseca. Takvo skladište u BiH ne postoji, a rađena su različita istraživanja. Ovom temom godinama se bavio tuzlanski pofesor Božo Tomić.

“Najpovoljnije skladište je u komorama u soli. Tetima je idealna za to. Rađen je projekat sa jednom njemačkom firmom razvoja plinskog gopodarstva u BiH. Nažalost nije došlo do realizacije”, izjavio je Božo Tomić, bivši profesor Rudarsko geološko građevinskog fakulteta.

U projektnoj dokumentaciji izgradnje rudnika soli „Tetima“ ostavljena je mogućnost za skladištenje plina. Inače, za rudnik je predviđena 101 bušotina, 25 je već izbušeno, a 6 je završilo svoje eksploatacioni vijek.

“Najveći nedostatak je što se to ne koristi. Da li je to skladištenje plina ili nafte, to treba dokazati. Neka struka tu kaže svoje mišljenje i svoj stav računom i svim onim što ide u projektnoj dokumentaciji”, komentarisao je Amir Sušić, direktor Rudnika soli „Tuzla“.

 Lokalna vlast godinama kategorično odbija ovu mogućnost. Nakon što je BH gas aktuelizirao ovu temu, Gradsko vijeće je usvojilo Deklaraciju kojom odbija ovu ideju.

Nećemo skladište plina. Ne vjerujemo u sigurnost skladišta. Dosta nam je industrijskih nesreća. Rizika, strahova od ekološke ugroženosti i taman nam je još i to trebalo“, mišljenje je Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle.

Stručnjaci ne misle tako. Ističu da je uobičajena praksa u svijetu da se plin čuva u iskorištenim bušotinama uz finansijsku korist.

“Najsigurnije skladištenje je u ležištima soli. Praktično ekscesne situacije u takvim skladištima. Nigdje se u svijetu nije desilo”, rekao je Božo Tomić.

Tomić zaključuje da postoji veća opasnost od benzinskih pumpi u gradu, nego od skladišta plina na Tetimi koje je udaljeno 10 kilometara od gradske jezgre.

U svijetu postoji oko 700 skladišta plina, od kojih je 60 smješteno u ložištima soli. Nakon analize za najbolju lokaciju za skladištenje plina u BiH, stručnjaci su kazali da je najbolja destinacija rudnik soli Tetima koji zadovoljava sve uslove, između ostalog, i međusobno rastojanje komora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.