U petak rezultati istrage o smrti dječaka Mahira Rakovca

Vijesti 01. mar 201616:08 > 16:11
Anadolija

Kantonalno tužilaštvo KS će se u petak oglasiti nakon gotovo tri mjeseca istrage u vezi sa tragičnom smrti dječaka Mahira Rakovca, potvrđeno je za N1.

Tokom istrage saslušano je na desetine svjedoka.

Naređeno je osam vještačenja, upućeni su zahtjevi FUP-u i MUP-u te je sačinjeno 50 službenih zabilješki, upućeno je 80 zahtjeva i prijedloga. Prikupljena je obimna materijalna dokumentacija, prikupljana je i od sedam osnovnih škola, inspekcija, na podrčju Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, zatim je izuzeta tehnička oprema više lica, i urađeno je još mnogo toga”, rekla je glavna tužiteljica Dalida Burzić na press konferenciji početkom januara.

Mahir Rakovac počinio je samoubistvo 14. decembra prošle godine skočivši sa osmog sprata nebodera u sarajevskom naselju Dobrinja.

Prema medijskim navodima, nakon smrti su njegovi majka i očuh saznali da je Mahirov očajnički korak posljedica njegovih teških patnji – psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja od drugih učenika dok je pohađao Internacionalnu osnovnu školu na Ilidži.

Ovaj slučaj je potresao bosanskohercegovačku i širu javnost, pokrenuo lavinu emocija i nanovo aktuelizovao temu maloljetničkog nasilja koje je više puta dosad odnijelo mlade živote, a učinkovita sistemska borba izostala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.