Korisnici Narodne kuhinje nisu dobili hljeb, blokirali cestu

Vijesti 02. mar 201614:50 > 14:57
Anadolija

Revoltirani korisnici Narodne kuhinje Imaret iz Tuzle danas su kratko blokirali ulicu ispred objekta u kojem se vrši podjela hrane, jer uz dnevni obrok nisu dobili po četvrtinu hljeba.

Imaret, koji djeluje u okviru Merhametovog regionalnog ureda u Tuzli, početkom februara najavio je mogućnost prestanka podjele hljeba, zbog dugovanja prema dobavljačima i nedostatka finansijskih sredstava. Na konferenciji za medije koju su tada održali, predstavnici Merhameta izjavili su da se Vlada Tuzlanskog kantona obavezala platiti 315.000 KM, ali da to nije učinjeno.

Dobavljači su mjesec dana imali razumijevanja i nastavili su sa dostavom hljeba Narodnoj kuhinji, no danas to se nije dogodilo, zbog čega su korisnici negodovali.

“Bili smo primorani da ovo uradimo, zbog opomena pred tužbu koje dobivamo od dobavljača. Vladi smo slali dopise i molbe, ali nisu reagirali. Podijelili smo danas kuhano jelo, ali bez hljeba. Kada su korisnici blokirali ulicu, iz obližnje pekare podijelili su im pekarske proizvode, ali njih su dobili samo korisnici koji su se u tom trenutku zatekli na ovom mjestu”, izjavila je Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora Merhameta u Tuzli.

Husanović je naglasila da Vlada, iako oni tvrde suprotno, nije jedini finansijer Narodne kuhinje.

“Da je to tako, mi bismo davno zaključali svoja vrata. Osim njih, naš rad finansira Grad Tuzla, te određena pravna i fizička lica”, kazala je Husanović. 

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK podsjetili su da je Vlada proteklih 20 godina pomagala Merhametov rad, ali da se ne može u cjelosti finansirati rad ovog humanitarnog društva.

“Od decembra 2015. godine, kada smo dobrovoljno zbog socijalne osjetljivosti, bez zakonske obaveze, donijeli odluku o odobravanju 315.000 KM do danas je Imaretu uplaćeno 50.000 KM. Preostala sredstva će sigurno, kao i svaki puta do sada, biti realizirana, ali u skladu sa dinamikom ostvarivanja prihoda u budžetu Tuzlanskog kantona. Također, želimo istaći i da Vlada TK nije u obavezi da finansira rad udruženja kod kojih se rukovodeće funkcije naslijeđuju, kao ni rad privatnih firmi koje posluju s Merhametom, a koje su inače u privatnim i porodičnim vezama sa uposlenicima Merhameta”, naveli su iz Vlade TK.

Također, iz Vlade negoduju što Imaret podjelu hrane vrši u samo četiri od ukupno 13 općina u Tuzlanskom kantonu.

“Zašto se pomoć ne dijeli svim socijalno ugroženim osobama u ovom kantonu? Mi i dalje planiramo podržavati rad kuhinje Imaret i ovaj vid socijalne pomoći, ali pozivamo predstavnike Merhameta da se u svom humanitarnom radu ne oslanjaju samo na jedan stalan izvor prihoda, te da pokušaju iznaći i druge izvore finansiranja”, poručuju iz Vlade TK.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.