Crni bilans "švicaraca": 24 samoubistva i razoreni brakovi

Vijesti 03. mar 201618:42 > 19:28
N1

Burno je danas bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon što nije prihvaćen Prijedlog zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima. Rješenje problema ponudili su bankari.

“Nama je bilo bitno da se ovaj Zakon usvoji. Ja ću svoju člansku kartu SNSD-a sada da poderem”, burno je reagovao danas Miroslav Miladinović, korisnik kredita u švicarskim frankama iz Šamca, na odluku NSRS-a.

Polomljena članska karta SNSD-a na podu Narodne skupštine označila je revolt korisnika kredita u “švicarcima”, jer je vladajuća većina oborila Zakon koji je predložio SDS.

Ministar Tegeltija obrazlaže da bi oboreno rješenje ugrozilo čitav finansijski sektor BiH. Ipak priznaje ko je najugroženiji.

“Ovakvim Zakonom bile bi pogođene HYPO banke u Banjaluci i Mostaru”, smatra Zoran Tegeltija, entitetski ministar finansija.

Upravo sa predstavnicima ove banke, do kasno u noć sinoć je u Palati predsjednika RS-a, dogovaran model rješenja problema. On za razliku od Zakona ne predviđa retroaaktivnu zaštitu korisnika, niti sudsku zaštitu onih koji bi pristali na konverziju po trenutnom kursu .

“Stavite se onda vi u našu poziciju da date 50 posto otpisa i onda da vas tuže. Jesmo li se onda dogovorili-nismo”, navodi Goran Babić, direktor HYPO Alpe Adria Banke Banjaluka.

“Odbacujući Zakon, vladajući su napravili ustupke stranim kreditorima, uključujući EBRD-u, koji je jedan od vlasnika HYPO banke, kojoj opet Vlada RS-a duguje oko 300 miliona KM kredita”, ističe Kemal Durtaković.

“Dovelo bi nas to u složene odnose sa partnerima, prije svega EBRD-om, koji je plasirao skoro milijardu KM kredita”, dodao je Milorad Dodik, entitetski predsjednik.

Spašavanje HYPO-a, za opoziciju je znak da su istiniti navodi o tajnim milionskim računima vladajućih u ovoj banci. Podsjećaju i na crni CHF bilans.

“24 mrtve glave. Mnoštvo razorenih brakova… Ljudi koji nisu mogli da prežive otimačinu ovih banaka”, tvrdi Dragan Čavić, poslanik NDP-a.

Ukupni plasirani krediti u CHF-ovima su oko 880 miliona KM, kažu u Udruženju. Banka koja ih je najviše davala, HYPO, gomila gubitke. Prema izvještaju s berze akumulirani je dosegao 55 miliona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.