Burzić: Mahir Rakovac nije silovan, nema krivičnog djela

Vijesti 04. mar 201611:15 > 11:20
N1

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić je na današnjem obraćanju medijima predstavila rezultate istrage o samoubistvu maloljetnog dječaka Mahira Rakovca.

Burzić je detaljno objasnila proces provođenja istrage i koliko je svjedoka ispitano, kao i koji su predmeti obrađivani prilikom toga.

Također, naglašeno je da nijedan dokaz ne upućuje na to da je nad maloljetnim Mahirom Rakovcem izvršeno silovanje niti krivično djelo.

Nijedan dokaz ne potvrđuje da je nad Mahirom vršeno fizičko i seksualno nasilje, i nije utvrđeno postojanje krivičnog djela propisanog KZ. Tužilaštvo KS naglašava da nije utvrđena nijedna činjenica koja bi uputila da se desilo neko krivično djelo niti da je u uzročno-posljedičnoj vezi sa ubistvom malodobnog M.R. Na mnoga pitanja ne može odgovoriti pravna struka, nego psiholozi, pedagozi i roditelji djece. U potpunosti uvažavamo bol roditelja za stradalim djetetom. Rezultati ovih provjera su formiranje dva predmeta u kojima postoji osnov sumnje da su počinjena dva krivična djela, ali nisu u direktnoj vezi sa ovim događajem“, saopštila je Burzić. 

Burzić je istakla da je Tužilaštvo KS provelo mnoge radnje u cilju što boljeg rasvjetljavanja slučaja.

Kantonalno Tuzilaštvo svjesno svoje uloge, vrlo odgovorno, provelo je mnoštvo radnji u saradnji sa MUP-om KS u namjeri da utvrdi da li ima elemenata krivičnog djela ili odgovornosti. Na predmetu su radile dvije tužiteljice, od šestog januara a na to ukazuje pribavljanje dokaza koji nisu bili relevantni. Istraga je bila temeljita. Nakon što su majka i očuh iskazali sumnju da je samoubistvo malodobnog uzrokovalo verbalno nasilje od strane druge djece, Tužilaštvo je saslušalo 120 svjedoka. Sačinjen je i veliki broj službenih zabilješki sa licima koja su imali saznanja“.

Tužilaštvo je pribavilo obimnu dokumentaciju; na osnovu inspekcijskog nadzora u Internacionalnoj školi, dokumentaciju koja se odnosi na osnivanje i rad škole na Ilidži, pribavilo je dosjee i učeničke kartone na osnovu čijeg je Dubravko Lovrenović prijavio ova dešavanja. Pribavljena je i dokumentacija od centra za socijalni rad, kao i medicinska dokumentacija.

Sačinjen je transkript sa roditeljskih sastanaka, kao i vještačenje memorijske kartice koje je dobrovoljno predala jedna nastavnica. Urađena je analiza komunikacija kao i shematski prikaz. Oduzeti su snimci videonadzora kamera škole. Naređeno je biološko vještačenje svih tragova koji su pronađeni, na sveskama i udžbenicima“.

U konačnom zaključku se navodi da maloljetni Mahir Rakovac nije silovan niti je na njegovom tijelu bilo tragova nasilja.

N1

Telefon koji je koristio M.R nije bio u funkciji pet dana prije njegove smrti. tj. zadnji put telefon bio aktivan 9.12.2015. Da malodobni M.R nije silovan kako su naveli majka i poočim pokazuje da na drugim dijelovima tijela M.R nije bilo tragova nasilja, nego su povrede zadobljene od smrti“.

“Iz medicinske dokumentacije proizilazi da dječak koji se obratio Dubravku Lovrenoviću nije imao povreda. U pogledu nasilja, majka i M.R se nisu nikad nikome obraćali, a obraćanje majke se odnosilo na ocjene u školi”.

Burzić je istakla da Mahir Rakovac nije imao komunikaciju sa školom nakon prelaska u novu školu.

M.R nije imao komunikaciju sa školom na Ilidži nakon što je prešao u novu školu. Snimak na diktafonu nikada nije pribavljen koji je Dubravko Lovrenović spominjao. Internacionalna škola u hodnicima i kabinetima je osigurana sa 32 kamere videonadzora. Više od 7.000 zapisa je pregledano, i nijedan ne ukazuje na vršnjačko nasilje“.

Utvrđeno je kako su korišteni neprimjereni izrazi i nadimci, ali ne upućuje na zaključak da postoje elementi krivičnog djela“.

Još je istaknuto da odluka nije konačna iz razloga što oštećeni imaju pravo podnijeti žalbu uredu Glavnog kantonalnog tužioca u roku od osam dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.