Prevencija vršnjačkog nasilja: "Bio jednom jedan dječak"

Vijesti 04. mar 201612:14 > 12:21
N1

U partnerstvu sa Vijećem mladih Općine Novo Sarajevo i jednom od najvećih evropskih humanitarnih organizacija CARE International, Asocijacija XY je od Brazilskog Instituta „Promundo“ dobila dopuštenje za adaptaciju i korištenje videa „Bio jednom jedan dječak“ u cilju edukacije mladih o prevenciji vršnjačkog nasilja.

Prema riječima koordinatorice projekta „Prevencija vršnjačkog nasilja u Općini Novo Sarajevo“ ispred Asocijacije XY Dajane Cvjetković, institut Promundo je globalni lider u promovisanju rodne pravde i prevencije nasilja kroz uključivanje mladića i muškaraca u partnerstvo sa djevojkama i ženama.

Institut Promundo vjeruje da rad sa mladićima i muškarcima treba biti usmjeren na transformaciju štetnih rodnih normi i nejednake moći  kako bi se ostvarila rodna jednakost“, kazala je Cvjetković.

Film je dizajniran tako da facilitatorima olakšava vođenje diskusije sa mladima o kritičkom poimanju rigidnih modela maskuliniteta i njihovog uticaja na stavove i ponašanja mladića. Facilitatori diskusije mogu biti učitelji, nastavnici, roditelji, pedagozi, vršnjaci ili zdravstveni radnici koji film koriste kao alat za edukaciju mladih uvažavajući njihove stavove i vrijednosti, te kritički preispitujući društvene norme koje ih okružuju“, pojasnila je koordinatorica projekta „Prevencija vršnjačkog nasilja u Općini Novo Sarajevo“ ispred Asocijacije XY Dajana Cvjetković.

„Bio jednom jedan dječak“ je crtani film koji bez ijedne izgovorene riječi priča životnu priču dječaka, životopisno prikazujući period odrastanja od rođenja, učenja prvih oblika ponašanja, prvih izlazaka, vršnjačkog pritiska, do uticaja patrijarhalnih normi na formiranje njegove ličnosti dječaka, mladića i oca.

Film je dizajniran tako da facilitatorima olakšava vođenje diskusije sa mladima o kritičkom poimanju rigidnih modela maskuliniteta i njihovog uticaja na stavove i ponašanja mladića. Facilitatori diskusije mogu biti učitelji, nastavnici, roditelji, pedagozi, vršnjaci ili zdravstveni radnici koji film koriste kao alat za edukaciju mladih uvažavajući njihove stavove i vrijednosti, te kritički preispitujući društvene norme koje ih okružuju. Nakon gledanja filma, ili samo jednog njegovog dijela, facilitator pokreće diskusiju i kritičku analizu rigidnih normi maskuliniteta koje su uzrok određenih oblika ponašanja  dječaka/mladića/ u filmu a direktno su povezane sa nasilničkim ponašanjem“, pojasnila je Cvjetković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.