130.000 bh. štediša očekuju isplatu 250 miliona eura

Vijesti 05. mar 201616:18 > 18:35
N1

Komitet Vijeća Europe od osmog do desetog marta razmatrat će izvršenje presude u predmetu Ališić i drugi kojom je Sud u Strazburu 2014. godine utvrdio da je štedišama Ljubljanske banke prekršeno pravo raspolaganja imovinom. Javnosti su se danas obratili iz Udruženja starih deviznih štediša.

Slovenija je u decembru prošle godine objavila poziv štedišama Ljubljanske banka da apliciraju za povrat stare devizne štednje. Do sada je apliciralo preko 14.000 štediša ili nasljednika u BiH i Hrvatskoj preko posebno utvrđenih formulara, identifikacionih dokumenata, odnosno dokaza koji potvrđuju postojanje starog deviznog računa. Umjesto isplate potraživanja, Slovenija je postaviia nove uslove.

“Oni traže raspisivanje Memoranduma sa Vijećem ministara BiH iako je ranije objavljen javni poziv. S druge strane govore da im je problem da nas identifikuju što je apsurd i nametanje uslova da se naša imovina uzme”, tvrdi Amila Omersoftić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini.

Amilu Omersoftić je kaže ostala šokirana i izjavom direktora Ljubljanske banke kako Slovenija nema podatke o verificiranoj deviznoj štednji iz BiH, iako su izmjene slovenačkog zakona po presudi u Strazburu bazirane upravo na tome.

“Da bi nam neko tvrdio kako nema nikakvih podataka, morao je imati ugovor s nekim iz BiH, ali ga je očito na kraju uništio. Slovencima ćemo 8. marta jasno poručiti da nema odugovlačenja i da se mora raditi u skladu sa zakonom. Već su nam poslali neke podatke, sada čekamo ostale detalje”, dodaje Omersoftić.

Rok koji se ne smije propustiti je kraj 2017. godine. U pozitivan ishod u Udruženju ne sumnjaju.
Smatraju da će od Komiteta dobiti pozitivan odgovor, odnosno da će potraživanja biti isplaćena tri mjeseca nakon zahtjeva. U BiH ima 130.000 štediša koji potražuje blizu 250 miliona eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.