Za 85 maraka mjesečno 110 djevojaka dijeli pet tuš kabina

Vijesti 05. mar 201619:36 > 19:36
N1

Za loše uslove i dotrajale zgrade, vlagu u čitaonicama i nedovoljno hrane, studenti na Palama i Foči izdvajaju 85 maraka mjesečno. To je ono na šta se žale, traže smjenu direktora i useljenje u novoizgrađene domove, koji su već dugo - prazni.

U ovim dotrajalim zgradama starim preko 50 i 90 godina borave studenti. U ukupno četiri doma – tri na Palama, jedan u Foči. Nadomak njih, u gradu, prazni su novoizgrađeni domovi. Na Palama tri godine. U Foči pet. Studenti će u masovne proteste ukoliko ne usele do 20 marta. Jer kažu – u ovakav wc- više ne žele.

Ovako nam se otvaraju vrata, a ovako zatvaraju, objašnjavaju studenti.

“Problem još jeste ishrana koja je za nas – pa male su količine hrane. Kvalitet hrane je loš. Ne krivimo kuhare nego je hrana loša”, otkriva student Miloš Dragović.

“Da ima malo više kupatila vjerovatno da bi bilo i bolje”, dodaje Dragović.

Ni studenti nisu složni. Jednima je lošije, drugima bolje, ali svi bi – u nove domove. Jer… ovo su fotografije najneuslovnijeg doma od svih. Onog u Foči. Isljučivo ženskog. Doma za muškarce nema.

“Najveći problem je što imamo 110 djevojaka koje dijele 7 mokrih čvorova i 5 tuš kabina, te jednu veš mašinu. U prizemlju studentskog centra imamo jednu čitaonicu, međutim uslovi u toj čitaonici su nemogući za učenje”, tvrdi Rajko Pavlović iz Saveza studenata u Foči.

“Izvršili smo rekonstrukciju kanalizacione mreže. Uložili smo u te tuđe objekte oko 15-20 hiljada maraka, međutim to se nikada ne može riješiti”, smatra Dragan Bjelajac, direktor Studentskog centra Pale.

Studenti traže smjenu direktor studentskog centra. On pak misli da to želi i lokalna politika. Ne može bolje u odnosu na uslove, kaže nam. Od 2013. uložio je u četiri čitaonice, dvije TV sale, prostoriju za zabavu, novi internet klub… Ne bi nam rekao za nedavnu pojavu šuge u domu. Saznali smo to od studenata. Za to je, ispostavilo se kasnije, optužio studenta koji bolest nije na vrijeme prijavio.

“Napravio sam grešku što sam javno prozvao studenta koji je donio šugu u dom i tu grešku ću sa sobom odnijeti u grob, a napravio sam tu grešku jer taj dečko je i neka moja familija. Taj dečko mi je objasnio gdje je dobio skabijes i kako. I onda sam mu rekao da kaže. I svi su studenti bili tu, nikakva to tajna nije. Međutim mene su optužili da sam to zataškao”, objašnjava direktor.

U dvije zgrade novog studentskog doma na Palama ima mjesta za oko 600 studenata. Zgrade je prije više od godinu dana otvorio lično Milorad Dodik. I od tada su prazne.

Prazan je i novoizgrađeni dom za oko 360 studenata u Foči. Gotovo bez argumenta – zašto. Čeka se na opremanje kuhinje. Iz ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske poručuju – svjesni smo nestrpljenja studenata, ali moramo ispoštovati zakonske rokove za opremanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.