Istražili smo: Zašto je prazan Mostar

Vijesti 05. mar 201620:18 > 20:19
Pixabay.com

Mostar se nalazi na brojnim listama popisa gradova, koje bi ove godine trebalo posjetiti. Kao i svake ljetne sezone, ovaj grad dostiže rekordne brojeve, kad su u pitanju posjete turista, no, tokom zimskih dana, Mostar je prazan. Istražili smo, zbog čega ovo atraktivno turističko mjesto, nije posjećeno tokom cijele godine.

Puste ulice, prazni restorani, zatvorene radnje, slika je koja je karakteristična za zimski period u starom dijelu grada. Mostarski skakači iako naviknuti na ovaj prizor, ne kriju razočarenje. Admir Delić, već dvadeset godina skače sa Starog mosta, uprkos hladnoći i nevremenu.

“Mi živimo od toga, moramo da pripremimo teren jer tu radimo sa suvenirima, skačemo za turiste. Skačemo mi tokom cijele godine, samo nema turista, mi bi skočili, ali evo za ovu godinu nismo nijednom skočili. Čekamo prvi skok, nadam se da će biti 8. marta, mada bih ja volio da to bude odmah”, otkriva Delić.

Za razliku od ljetnog perioda kada turisti iz raznih krajeva svijeta dolaze i uživaju znamenitostima ovog grada, kupuju suvenire, posjećuju muzeje i restorane, tokom zime je sasvim druga priča. No poneki trgovci uporni su tokom cijele godine, ali kažu ne isplati se.

“Svaka godina je gora i gora, zimi se posla nema, ljeti ima nešto za vrijeme sezone, ali je svaka godina gora i gora. Ponešto malo turista dođe, ali je slabo skroz”, kaže trgovac Brković Džano.

“Ljeti radimo, ne možemo osvojiti, gužva je, rezervacije, prebukirani smo. U zimskom periodu nažalost puno restorana ne radi, to možda utiče na posjećenost, jer kad neko zna da ne radi pet restorana, kažu ko zna radi li ovaj šesti tako da je zimski period dosta mrtav”, dodaje Senad Ovčina, menadžer restorana.

Turiste koje smo zatekli kažu da su u posjeti Mostaru samo na nekoliko sati. Odmor, bez gužve, buke i turističke vreve ono je što im ovaj grad zimi može ponuditi.

U gradu kojeg svjetski mediji svrstavaju među vodeće turističke destinacije, ne pršte optimizmom ni u Turističkoj zajednici. Da li problem neposjećenosti tokom zimskog perioda leži u nedovoljnoj ponudi ili je Mostar samo ljetna usputna destinacija?

“Većina gostiju koji dolaze u Mostar su gosti i na nekom drugom mjestu, bilo to Međugorje ili Neum. Dakle, to je jedini razlog što je ovaj period godine Mostar lošije posjećen, nema gostiju na ostalim destinacijama na prostoru županije”, tvrdi Andrija Krešić, predsjednik TZ HNK.

Očito je da je neophodno raditi i na dodatnim sadržajima koje bi Mostar učinile mjestom gdje će turisti dolaziti i odsjedati ne samo ljeti, a iz grada na Neretvi ići u posjetu okolnim destinacijama. No, trenutno se na tome ne radi pa turistički radnici željno iščekuju lijepo vrijeme i početak ljetne sezone.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.