Postoje dvije BiH, u kojoj vi živite?

Vijesti 07. mar 201616:45 > 19:16
N1

Kada slušamo domaće političare, često se pitamo da li živimo u istoj zemlji. Međutim, ako se pogledaju statistički podaci, BiH u posljednje vrijeme bilježi značajne pozitivne pokazatelje. Ali, da li te pozitivne trendove na papiru, osjete građani u svojim životima?

Postoje dvije Bosne i Hercegovine. Jedna je onakva kakvu je predstavljaju političari i brojke. U toj BiH svi pokazatelji su pozitivni.

U drugoj BiH odvija se realan život, u kojem se od plate ne može pokriti ni pola potrošačke korpe, gdje je nezaposlenost 27 posto, a svaki četvrti radnik radi na crno.

U kojoj BiH vi živite?

Evo kako se BiH može predstaviti kao uspješna zemlja: Na kraju prošle godine ekonomija naše zemlje rasla je vrlo ambicioznih 3,1 posto.

Isti trend, i još bolji, nastavljen je u 2016.
Po entitetima to izgleda ovako: BDP Federacije BiH zaključno s 2015.godinom povećan je za 3, 3 posto.

Ekonomija Republike Srpske duplo sporije je rasla, u procentima 1,4 posto.

Međutim, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, tvrdi da najnoviji pkazatelji govore da je ekonomija ovog entiteta rasla najviše u regionu, ali takvih podataka zvanično još nema.

Premda je BDP Federacije brže rastao nego u Republici Srpskoj, u ovom entitetu su brže povećavane plate.
Prosječna plata u Republici Srpskoj iznosi 900 maraka, i za 58 maraka je veća nego u Federaciji.

“Da bismo osjetili moramo relativno dugo imati rast, ili morati rasti onoliko dugo koliko smo propadali. Problem BiH je niska baza. Nije isto 3 posto na 10 maraka, ili na 100 maraka”, kaže Goran Radivojac – ekonomista.

A čini se da su građani BiH suviše dugo u lošoj ekonomskoj situaciji, da bi im ovih tri posto nešto značilo.

“Je li to neka šala? Vi se to šalite? Možda njima u ovoj zgradi. – Ne osjetim. – Nema govora”, kazali su nam između ostalog.

Ukoliko ovakav trend potraje, možda će neke buduća gerenacija osjetii boljitak. Ima i mladih, poput Rijada Avdića, koji u dogledno vrijeme vide upravo tu uspješnu BiH kakvu sada prikazuju pojedine brojke.

“Ne samo da će biti prostora, nego ćemo mi stvoriti taj prostor. I mi ćemo omogućiti drugima da dođu na naše mjesto i urade nove korake, i to poboljšane, a ne kao što je siutuacija loša. Vjerujem da ćemo mi nešto postići u budućnosti”, kaže Avdić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.