Tužitelj savjetovao svjedokinju da prijavi Radončića?

Vijesti 09. mar 201616:33 > 19:13
N1

Disciplinski tužitelj zaprimio je prijavu advokatice Vasvije Vidović, koja je prijavila tužitelja Dubravka Čamparu za nezakonitu komunikaciju sa svjedokinjom Azrom Sarić. Vidović traži da se Čampara udalji sa predmeta, a Tužiteljstvo BiH tvrdi da je ugrožena Čamparina sigurnost zbog naslovnice Dnevnog avaza.

Dubravko Čampara i Azra Sarić dopisivali su se 22. decembra prošle godine. U prepisci Čampara obaviještava je o tekstovima iz Dnevnog avaza, u kojima je Sarić prikazana kao krivac zbog smrti pacijenta. Advokatica Vasvija Vidović tvrdi da u presretnutim porukama Čampara savjetuje svjedokinju da tužitelju Boži Mihajloviću prijavi Radončića za zastrašivanje. Na osnovu tvrdnji Sarić, Radončić je i uhapšen, a kasnije je i potvrđena optužnica.

Zbog ove prepiske upućena je prijava disciplinskom tužitelju potiv Dubravka Čampare. Vidović tvrdi da je to dokaz da Čampara iza leđa tužitelja Bože Mihajlovića upravlja ovim postupkom.

“Ovo miješanje tužitelja potpuno je nedozvoljeno i nezakonito. Tužitelj treba da utvrdi je li to povreda ili nije i da postupi, U najmanju ruku od onog što smo mi tražili je da se tužitelj Čapara makne sa svih predmeta gdje se spominje Radončić”, rekla je Vidović.

Čamapara nije želi da daje izjavu, ali je rekao da ovo smatra prijetnjom za vlastiti život, što je ubrzo i potvrđeno u saopštenju Tužiteljstva BiH.

“Tužiteljstvo BiH će svakako, u odgovoru na podnesak i žalbu odbrane u vezi pritvora, navesti zabrinutost zbog medijskih napada i ugrožavanja sigurnosti tužitelja i svjedoka u predmetu, kao i zbog prijetnji za život i sigurnost. Uz grube konstrukcije, objavljena je fotografija tužitelja Čampare, kao i ime tužitelja i svjedokinje na crnoj naslovnici, što se može tumačiti kao prijetnja za život i sigurnost, što ćemo svakako navesti u podnesku Sudu BiH”.

Iz Dnevnog avaza su odbacili ove navode objašnjenjem da i ostale novine koriste crnu podlogu kao grafičko rješenje za naslove.

“Crna podloga je bila i naslovnici Avaza sa likom Radončića, nakon njegovog hapšenja”.

Sporna prepiska koja sadrži 13 SMS poruke između tužitelja Dubravka Čampare i svjedokinje Azre Sarić bila je od početka dio dokaznog materijala. Taj materijal je dostavilo upravo Tužiteljstvo BiH. Tu prepisku u tom trenutku nisu primijetili niti odbrana Fahrudina Radončića niti sudija za prethodni postupak.

U istom dokaznom materijalu su i presretnute SMS poruke koje su pisali Fahrudin Radončić, Bakir Izebegović, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Azra Sarić. To što je tužitelj Čampara komunicirao sa svjedokinjom u predmetu koji se vodi na Kosovu, nije smatrala spornim niti sutkinja za prethodni postupak Tatjana Kosović, niti Minka Kreho koja je potvrdila optužnicu protiv Radončića i ostalih.

Podsjetimo, ovo nije prva pritužba na Čamparu. Radončićeva odbrana ga je disciplinskom tužitelju prijavila i zbog toga što je naredio pripadnicima SIPA-e pretres Dnevnog avaza, premda to nije tražio postupajući tužitelj u Prištini. Prijavljen je zbog slučaja Lutka. Nakon dvije godine, disciplinski potupak nije okončan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.