Fadil Fatić o popisu: VM BiH treba dati ovlasti Eurostatu

Vijesti 10. mar 201608:43 > 08:55
N1

Na sjednici Centralnog popisnog biroa jučer nije postignut dogovor. Novi sastanak je u ponedjeljak u 16 sati, a svi su ostali pri svojim stavovima. Rok da usaglase metodologiju je 15 mart, a krajnji rok za objavu rezultata popisa stanovništva je 1. juli.

O popisu, gubicima, rezultatima u temi jutra govorili smo sa Fadilom Fatićem, zamjenikom direktora Agencije za statistiku BiH.

Gotovo četiri sata trajao je sastanak jučer, sporan je član 40, zakona o popisu koji reguliše pitanje ko su rezidentni, a ko nerezidentni građani u BiH. Dogovor nije mogao biti postignut.

Imali smo sjednicu Centralnog popisnog biroa i pokušali smo se dogovoriti. Stvar je kristalno jasna. Imamo međunarodne preporuke i preporuke Eurostata, ali imamo i druge opcije određenih statističkih institucija. U slučaju da se podrže neka druga pravila koja nisu u skladu s međunarodnim, jasno je da se postavlja pitanje kredibiliteta takvog popisa“, izjavio je Fatić.

On je kazao da ukoliko se usvoje pravila koja nisu u skladu s međunarodnim pravilima imat ćemo problema pri odgovaranju na pitanja za kandidatski status u EU.

BiH očekuju odgovori na 7.000 pitanja Evropske unije, a mnogo ih je vezano za popis stanovništva“, rekao je on.

Fatić smatra da se povlači odgovornost svih statističkih instituicija, ako nisu u stanju izvršiti konačnu obradu popisa.

Za mene je apsurd da određene strukture prave pripreme za novi popis za pet godina, a ni ovaj se nije okončao. Ako statističke institucije ovo ne riješe, onda to trebaju riješiti institucije na višoj ingerenciji. Za mene je najbolja opcija da Vijeće ministara BiH da ovlasti međunarodnom monitoring timu, Eurostatu, da završi ovaj posao. Velika je šteta da propadne 50 miliona maraka“, mišljenja je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH.

Na pitanje u čemu je problem, ako su preporuke i zakoni jasni, Fatić je odgovorio da je odgovor na to pitanje evidentan kao i u mnogim drugim pitanjima.

Imamo jedan zakon o popisu, a onda neko dođe i na svoj, pogrešan, način tumači međunarodne preporuke i kaže da one ne valjaju. To je apsurd“, kazao je Fatić i dodao da bi BiH mogla da trpjeti ozbiljne konsekvence zbog neprovođenja popisa.

Rezultati popisa moraju biti međunarodno kredibilni i uporedivi, jer su EU veoma bitni statistički podaci“, rekao je gost Novog dana.

Ako se najkasnije do 15. marta ove godine ne usvoje ovi ključni dokumenti, statističke institucije u BiH neće biti u mogućnosti objaviti rezultate popisa u zakonom predviđenom roku za objavu rezultata popisa, do 1. jula ove godine. Tada će popis iz 2013 postati nevažeći, čime bi u nepovrat otišlo 50 miliona KM.

Osim finansijskog gubitka, izgubljenog vremena, na ovaj način gubimo i ugled pred Evropom, tačnije Eurostatom da nismo u stanju provesti popis.

Centralni popisni biro ima svoje nadležnosti te razmatra preporuke i dostavlja ih Agenciji za statistiku BiH. Direktor Agencije za statistiku BiH može presjeći ovu situaciju i donijeti odluku kako bi se sva ova situacija okončala u skladu s rokom, zakonom, standardima i preporukama“, odgovorio je Fatić i dodao da bez rezultata popisa stanovništva ne može se odgovoriti na pitanja EU, a BiH gubi pravo na pristup evropskim fondovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.