Adil Osmanović: Ne može Eurostat raditi naš posao

Vijesti 10. mar 201614:42 > 14:50
N1

Povodom izjave zamjenika Agencije za statistiku BiH, Fadila Fatića u Novom danu na N1 da bi Vijeće ministara BiH trebalo Eurostatu dati ovlasti za okončanje procesa popisa stanovništva, ministar Civilnih poslova BiH, Adil Osmanović, danas je kazao da to nije moguće.

Podsjećamo, na sjednici Centralnog popisnog biroa jučer nije postignut dogovor, a novi sastanak je u ponedjeljak u 16 sati, a svi su ostali pri svojim stavovima.

Rok da usaglase metodologiju je 15 mart, a krajnji rok za objavu rezultata popisa stanovništva je 1. juli. 

Gostujući u emisiji Novi dan na N1 zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, Fadil Fatić je izjavio: “Imali smo sjednicu Centralnog popisnog biroa i pokušali smo se dogovoriti. Stvar je kristalno jasna. Imamo međunarodne preporuke i preporuke Eurostata, ali imamo i druge opcije određenih statističkih institucija. U slučaju da se podrže neka druga pravila koja nisu u skladu s međunarodnim, jasno je da se postavlja pitanje kredibiliteta takvog popisa“, izjavio je Fatić.

On je dodao da bi za njega najbolje rješenje bilo da Vijeće ministara BiH ovlasti međunarodni monitoring tim da završi posao popisa stanovništva u BiH.

“Za mene je najbolja opcija da Vijeće ministara BiH da ovlasti međunarodnom monitoring timu, Eurostatu, da završi ovaj posao. Velika je šteta da propadne 50 miliona maraka“, mišljenja je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH.

Na ove navode reagovao je Adil Osmanović, ministar Ministarstva civilnih poslova BiH.

To nije moguće. Ne može niko za nas raditi taj posao, oni pomažu koliko mogu“, rekao je Osmanović za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.