Dronovi u BiH: Iako u sivoj zoni, mogu se jeftino nabaviti

Vijesti 10. mar 201618:13 > 19:25
N1

Nakon što je u sred Beograda razvijena zastava Velike Albanije na fudbalskom meču svi su saznali šta je to dron.

Vrsta je mnogo. Od igračaka, do sofisticiranih letećih naprava koje mogu nositi teret i do pet kilograma.

Dronovi u BiH još uvijek su u sivoj zoni, i bez kazne ih mogu upotrebljavati svi. Kada pravilnik koji BHDCA priprema stupi na snagu, svi koji ove letjelice zloupotrijebe odgovarat će prekršajno ali i krivično.

Snimanje iz vazduha, izviđanje, pretraga terena, te prenos tereta, sve te poslove rade dronovi. No, kako se ne bi dešavalo da se njima neovlašteno vrši špijunaža, ili pak priprema teroristički napad, ovu oblast nadležni žele regulisati.

“Novim pravilnikom suštinski ne bi trebalo ništa zabraniti, ali bi trebao postojati operater koji bi obučavao ljude koji se bave ovim poslom”, kazao je Jurica Kolobarić, predsjednik Aerokluba Mostar.

Dronom se upravlja preko digitalne radio veze, koju je nemoguće preuzeti, i koja u djeliću sekunde mijenja kanal. Oni koji izrađuju dronove, i koriste ih kažu da je njih nemoguće “oteti” te na taj način promijeniti njihov pravca.

U slobodnoj pprodaji dronovi se nalaze na BH portalima po prosječnoj cijeni od oko 300 KM, oni sa više funkcija koštaju par hiljada KM, dok najjeftiniji košta svega 42 KM.

To je i najpopularniji mini dron trenutno, otporan na padove i udarce.

Oni skuplji, koje koristi američka vojska Iraku i Siriji, koštaju milione, a nadležni tvrde da ih nema na teritoriji BIH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.