Duraković: Nagrada Ramiću izazvat će reakcije Srebreničana

Vijesti 11. mar 201610:33 > 10:33
N1

U Srebrenici je danas neradni dan. Jedanaesti mart proglašen je Danom opštine Srebrenica. O danu opštine, ali i o drugim temama u Novom danu govorio je srebrenički načelnik Ćamil Duraković.

Ovo je drugi put poslije rata da se 11. mart obilježava kao Dan općine, istakao je Duraković.

“Srebreničani su 11. mart obilježavali kao Dan općine i prije rata. Danas nismo planirali veliki spektakl, ali ćemo na simboličan način nagradit sve one koji su doprinijeli razvoju Srebrenice”.

Načelnik je kao ključan događaj za Srebrenicu istakao investiciono-razvojnu konferenciju koja je održana u ovom gradu u novembru prošle godine.

“Konferencija je bila prekretnica za Srebrenicu i njene rezultate očekujemo u ovoj godini. Svi oni koji su bili uključeni u konferenciju doprinijeli su jačanju općine”.

Na svečanoj sjednici Skupštine općine Srebrenica povodom Dana općine danas će biti uručene nagrade i priznanja pojedincima i kolektivima zaslužnim za razvoj ove lokalne zajednice i za rezultate postignute u određenim djelatnostima.

Jedan od dobitnika priznanja će biti i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić. Ovaj ministar je u žiži javnosti bio posljednjih dana zbog programa u kojem je povratnicima podijeljena bolesna stoka. Najnovije informacije su da je sada ministarstvo tim povratnicima poslalo tužbe.

Duraković je napomenuo da on, kao načelnik općine, nije učestvovao u postupku dodjeljivanja nagrada.

“Ako su odbornici tako odlučili ja se ne mogu protiviti političkoj volji. Bojim se da ova nagrada izazvati određene reakcije. Međutim, posao je načelnika da štiti građane svoje općine”.

Dodao je da se općina stavili na raspolaganje oštećenim građanima, ali…

“Na žalost, mi ne možemo pokriti sve troškove. Resorno ministarstvo se stavilo na raspolaganje. Vrijeme je da se svi uozbiljimo i da riješimo problem”.

Tokom prošlog mjeseca ekspertni tim Vlade Republike Srbije posjetio je Srebrenicu u sklopu aktivnosti oko realizacije projekata koji su planirani Investiciono-razvojnom konferencijom “Srebrenica 2015”.

Duraković je rekao da je obavljeno niz sastanaka sa ekspertnim timom iz Srbije i da su skoro svi projektni prijedlozi pripremljeni. Vjeruje da će se ispoštovati vremenski okviri za projekte.

“Moram istaći da nije samo Vlada Srbije ona koja će učestvovati u realizaciji projekata. Uložena su i finansijska sredstva Vijeća Ministara BiH i entitetskih vlada. Ono što ćemo od sredstava Vlade Srbije uradit je, prije svega, izgradnja saobraćajne komunikacije kroz Srebrenicu sa uređenjem vodovoda i kanalizacije. Drugi projekat će biti izgradnja obdaništa, dok će treći biti izgradnja porušenog mosta na jezeru Perućac koji je veliki turistički potencija za općinu. Također, u okviru projekata ćemo proširiti industrijsku zonu i izgraditi proizvodnu halu u Potočarima”, rekao je načelnik Srebrenice i dodao da će se od drugih sredstava uraditi uređenje korita rijeke Križevice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.