Rudarski pozdrav "sretno" znači "stavljanje glave u torbu"

Vijesti 11. mar 201619:25 > 19:32
N1

Ulazak u jamu uz rudarski - sretno. Iz jame druga slika. Komorati potreseni, ali i sretni što se živi vraćaju porodici. S druge strane komemoracije, i slike uplakanih majki, sestara, kćeri.

Preživjeli su već sutra duboko pod zemljom. Rudarski hljeb valja zaraditi.

Posljednji život ugašen je u jednoj od najmehanizovanijih jama u BiH.

“Bez obzira, iako se radi sa mehanizovanim čelom, iako se radlio mašinski, ni to nije garancija da se nesreće mogu izbjeći”, stav je Safera Mušanovića iz Sindikata radnika RMU Banovići.

Rudarski sretno često ostane samo pozdrav. Posljednjih godina, kada nadležni sve više pozivaju na veću sigurnost, ulaganje u zaštitnu infrastrukturu i opremu, nesreće su sve učestalije.

Posljednjih 50 godina u jamamama širom Bosne i Hercegovine ugašeno je stotine života.

“Po zadnji put, po zadnji put, molimo sve one koji mogu i trebaju pomoći, da pomognu da nam se ovakve stvari više ne dešavaju”, vapaj je Sinana Husića, predsjednika Sindikata rudara FBiH poslan još 2015. godine.

Predsjednik Sindikata rudara posljednji apel poslao je još prošle godine na komemoraciji četvorici poginulih rudara u Kaknju. Na loše uslove rada radari svakodnevno upozoravaju. Silazak u jame za neke nezamisliv, ovim ljudima postao je jedina egzistencija.

“Čovjeku je teško sići dole, ali kad vidite da svi komorati idu, to je naš hljeb, to mi moramo raditi, pomirimo se sa sudbinom”, kazao je tada Zehrudin Alajbegović.

Nusret Ganić, poslovođa proizvodnje u jami Begići kazao je: “Sad da li je to naša sudbina rudarstva, šta li je, kako je, nama je dalje živit’ i radit’.”

“Silaziš u jamu i glava ti je u torbi, naš pozdrav ‘sretno’ sve govori, a to je da to nije sigurno toliko”, rekao je te 2015. Jasmin Hadžić, rudar.

Apel je uvijek tu, ali se slabo čuje. Odjekne tek kada je kasno. Oni, kojima je jama radno mjesto, kažu da sigurnost i zaštita na radu ne smiju biti predizborna priča, a uprave ne smiju biti politička mjesta. U protivnom, rudarski postao će postati samo crna statistika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.