Fočo: Godine i talenat nisu bitni, svi mogu naučiti skijati

Vijesti 12. mar 201609:41 > 09:42
N1

Iako je vrijeme oblačno, u Babinom dolu na Bjelašnici je u funkciji ski lift heliodrom i trosjedna žičara, a skijanje će biti moguće i za vikend. Na Malom i Velikom polju na Igmanu ski liftovi, zbog nedovoljne količine snijega, neće biti u funkciji.

Ekipa N1 se ovoga jutra nalazi na Bjelašnici, a Arijana Misimović je razgovarala sa instruktorom skijanja Tarikom Fočom.
Iako je sezona zimskih sportova bila upitna, snijeg je ipak pao – na radost ljubitelja skijanja koji su došli ovo jutro na Bjelašnicu. Ski liftovi rade, a danas se održava međunarodno takmičenje u skijanju.

O tome kada je najbolje vrijeme za skijanje kada su u pitanju godine, Fočo je rekao: “Nema pravila u tome. Imao sam klijente koji su imali više od 50 godina i koji su naučili skijati. Prednost jeste kad se ranije krene sa skijanjem jer djeca nemaju strah i lakše je raditi s djecom kroz razne igrice i oni lakše savladavaju osnove i tehnike skijanja“.

Na pitanje koje pripreme su potrebne da bi neko skijao je odgovorio: “Trenutno je temperatura ispod nule na Bjelašnici, a krucijalna oprema su odgovarajuće pancerice koje ne smiju biti ni prevelike ni premale, potrebna je skijaška oprema, a obavezno djeci se preporučuje kapa – bez nje se ne ide nigdje. Poželjno je imati kacigu, skijaške štapove, skije naravno i brile ili sunčane naočale sa jakim UV faktorom“.

O tome koliko je bitan talenat ili da li svako može naučiti skijati je kazao: “Talenat je poželjno imati, ali ja sam zagovornik da marljivim radom uz dobrog trenera svaki čovjek, dijete, može itekako napredovati, a bitno je i koliko ta osoba želi da skija i šta je to što daje motiv da se želi baviti tim sportom. Ako silite dijete da se bavi skijanjem, a on želi nešto drugo, teško je da će biti dobar skijaš ili fudbaler. Kreativnost je broj jedan a sve ostalo se može posložiti predanim i marljivim radom”.

O bh. planinama je komentarisao: “Generalno imamo dobre planine i adekvatne uslove. Planine jesu zapuštene i nisu u najboljem redu a bitan aspekt je turizam. Moramo puno raditi na PR-u i lično sam se uvjerio da je PR na prvom mjestu, a nakon toga je i gastro ponuda. BiH je država koja obiluje bogatim ponudama, ali nedovoljno kao narod ne cijenimo blagodati koje imamo“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.