SDU BiH osuđuje napade na novinare

Vijesti 13. mar 201617:05 > 17:08
Facebook

Rukovodstvo Socijaldemokratske unije (SDU) BiH izražava osudu i zabrinutost zbog napada na novinarske ekipe N1 i FTV-a koji se danas desio u Višegradu tokom okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta.

To je, ističu, ogledalo primitivizma i šovinizma četničkog ravnogorskog pokreta i njihovih pristalica.

“SDU BiH izražava jasan stav da svako obilježavanje godišnjica i odavanje počasti osuđenim ratnim zločincima koji su bili na čelu poražene kraljevske vojske u otadžbini i koji su rame uz rame s nacističkim okupatorom zarad vlastitih interesa tokom Drugog svjetskog rata proganjali, zvjerski mučili i ubijali nepodobne, predstavlja reafirmaciju i rehabilitaciju u dva navrata poražene fašističke politike u BiH”, naveli su u saopćenju.

Kazali su da svako okretanje glave u državnim institucijama BiH od ovih i ovakvih retrogradnih pojava predstavlja opasnost zbog moguće radikalizacije fašističkih aspiracija, pa i kroz oblike terorizma uperenog protiv ustavno-pravnog ustrojstva države Bosne i Hercegovine.

SDU BiH smatra da oružani otpor svih naroda u BiH protiv fašizma i njegovih sluga tokom Drugog svjetskog rata i Agresije na Republiku BiH od 1992. do 1995. godine treba služiti za ponos i primjer mlađim generacijama kako se čuvaju i njeguju neke od osnovnih civilizacijskih tekovina, kao što je antifašizam, tolerancija i suživot.

“S druge strane demonstracija rehabilitacije fašizma u obliku odavanja počasti osuđenom ratnom zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu propale i do nogu poražene izdajničke kraljevske vojske u otadžbini, koja je danas održana u Višegradu mora biti predmetom interesovanja državnog Tužilaštva i Ministarstva sigurnosti BiH”, istaknuto je u saopćenju SDU BiH.

Iz te stranke od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića traže da se problemu svih radikalizama u BiH posveti jednako jer, dodaju, od svih radikalizama prijeti eskalacija u pojavni oblik terorizma s kojim se ugrožava sigurnost svih građana u BiH.

“Svaki izostanak rekacije ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na ovo današnje postrojavanje pripadnika četničkog ravnogorskog pokreta u Višegradu smatrat ćemo znakom njegovog odobravanja rehabilitacije fašizma, a posebno četništva u BiH”, naglašavaju iz SDU BiH u današnjem saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.