Crnalić: SIPA je prekršila zakon o zaštiti ličnih podataka

Vijesti 16. mar 201610:11 > 10:20
N1

Advokat Fahrudina Radončića, Asim Crnalić, danas je kazao da niko osim Suda BiH ne može izdati nalog za pregled medicinske dokumentacije optuženog dokle god je on u pritvoru.

Koliko znam, pripadnici SIPA-e su pregledavali medicinsku dokumentaciju gospodina Radončića. Niko od nas ne želi da neko drugi zna o njegovom zdravstvenom stanju, to čuvamo za sebe. To je povreda zakona o zaštiti osobnih podataka i druga povreda je bila kada su išli u ambulantu obiteljske medicine gdje su pregledavali podatke o bolestima koje eventualno ima gospodin Radončić“, kazao je Crnalić i dodao:

Smatram da je to nedopustivo i čuli ste da je Sud kazao da nije dao nikakav nalog. Dokle god je optuženik u pritvoru, niko drugi osim Suda ne može dati taj nalog“. 

Crnalić je još kazao da će rasprava Krivičnog vijeća o zahtjevu za ukidanje pritvora Fahrudinu Radončiću biti održana u narednih 30 dana.

U okviru 30 dana će biti zakazana rasprava. To može biti i prije, ali svakako u roku od 30 dana. Mi još nismo dobili odluku krivičnog vijeća o našoj žalbi, očekujemo to u naredna dva-tri dana, a podnijeli smo prijedlog za ukidanje pritvora“.

Podsjećamo, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić danas je u Sudu Bosne i Hercegovine kazao da se ne osjeća krivim za djela koja mu se stavljaju na teret.

On se, prema optužnici Tužilaštva BiH tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.