Bučo: Nisam smijenjen dok Nadzorni odbor ne izvrši smjenu

Vijesti 18. mar 201610:04 > 10:06
Anadolija

Jasmin Bučo, direktor JP Autoceste FBiH, rekao je za N1 kako nije smijenjen dok Nadzorni odbor ne izvrši njegovu smjenu. Sjednica Nadzornog odbora, na kojoj će biti odlučeno da li će Bučo ostati vršilac dužnosti Autocesta FBiH, će biti održana danas.

Smjena se tehnički dešava kada Nadzorni odbor izvrši smjenu, a koji je po zakonu jedini organ koji izvršava smjene i imenovanja u Upravi. Samim tim dok Nadzorni odbor ne izvrši smjenu nisam smijenjen, tako da sam dužan u tom periodu obavljati svoju funkciju u punom kapacitetu i nastaviti taj posao na najvećem mogućem nivou profesionalizma dok se to ne desi. Ja sam čuo kao i vi da je Vlada FBiH donijela odluku o mojoj smjeni i ja ću naravno prihvatiti svaku odluku Nadzornog odbora kada se ona desi“, komentarisao je Bučo za N1.

Na pitanje šta ostavlja iza sebe ukoliko se smjena desi je odgovorio: “Ovo je bio moj kratak mandat. U svojstvu direktora sam već četiri godine i nešto više od toga sam bio tehnički direktor u Autocestama i ostavili smo iza sebe u tom momentu brojne konstrukcije – 55 kilometara autoputa i investiciju od milijardu i 200 miliona maraka. U ovih nekoliko mjeseci ostavili smo stabilizaciju kratkoročnih finansija koje su bile 173 miliona maraka u momentu kada sam preuzeo dužnost i ostavljam jedan proces u kojem ostavljamo finansijsku konstrukciju za novi investicioni ciklus u vrijednosti od 900 miliona maraka na današnji dan. Pregovori su u toku i završni razgovori će biti obavljeni u narednim danima sa kreditorima. Iz tog razloga moram svoju dužnost da obavljam do samog kraja vrlo ozbiljno iz razloga što gubljenje povjerenja kreditora je ono što nam se godinama dešavalo prije nego što smo ozbiljno počeli da radimo ovaj posao”.

U dosadašnjim dugovima je kazao: “Dugovi na današnji dan su zanemarivi, možda ispod milion maraka. Mi smo zatekli 173 miliona krakoročnih obaveza i za njih imamo veoma precizan plan sanacije. To su kratkoročne obaveze koje dospijevaju do kraja ove godine. U narednoj godini smo već predložili Vladi Federacije BiH razne modalitete i neke inicijative su već upućene. Po zaduženjima i drugim finansijskim aranžmanima ćemo biti u mogućnosti da servirsiramo sve svoje finansijske obaveze u ovoj i u narednoj godini tako da ne ostavljamo apsolutno nikakav dug već vrlo stabilnu finansijsku situaciju“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.