Istraživanje: Kako studenti u BiH varaju na ispitima

Vijesti 19. mar 201616:35 > 17:33
N1

U BiH studenti se ne libe prepisivati na ispitima i tom prilikom koriste se različitim metodama. Pokazalo je to i istraživanje profesora Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuka Ćurka.

Akademski građani se po svemu sudeći vode krilaticom – bitnije je zvanje nego znanje. A na ruku im i ide kako kaže profesor Ćurak i zastarjeli sistem obrazovanja.

“Studenti i profesori nisu izvan sistema a sistem je vrlo anarhičan i onda imate značajne oblike i anarhičnog djelovanja koje uključuje i ogromni broj studenata na grupama”, kaže Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

A studenti se da bi došli do položenog ispita koriste i tradicionalnim ali i modernim metodama prepisivanja. Pogledamo li internet stranice za prodaju, bubice su dostupne i mogu se naći po pristupačnim cijenama. Također u ponudi se nalaze diplomski i seminarski radovi. Međutim, pojavio se i najnoviji izum koji je stigao i među bh. studente.

“Najnoviji izum za prepisivanje. Sat. Dakle, najnoviji sat koji se u svijetu pojavio kao čini se jedan od najinventivnijih do sada pomagala za prepisivanje“, dodaje Ćurak.

Međutim takvi postupci se reflektuju i na cijeli sistem obrazovanja ali i život poslije dobijanja diplome.

“Ono što je meni gore jeste da u takvom sistemu kakav sad imamo, jednostavno ljudi koji prođu taj sistem steknu neke loše navike. Te kasnije loše navike se prenose i na stvarni život”, kaže Eldin Karić iz  Antikorupcijske mreža organizacija civilnog društva u BiH – Account.

Studenti su iskreni, pa kažu da najčešće varaju u želji za boljom ocjenom, u nedostatku vremena ali i zbog važnosti diplome.

Međusobno su solidarni, pa su tek rijetki oni koji će prijaviti svog kolegu ili kolegicu. U publikaciji profesra Ćurka od čak 500 ispitanih studenata tek 0,4 % njih je prijavilo kolegu zbog varanja. Evo šta kažu neki od njih, varaju li na ispitima?

Zvanje ili znanje. Ono čemu današnji studenti budu davali prednost odrazit će se i na budućnost Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.