Na otvaranju studentskog doma Radovan Karadžić u prvom planu

Vijesti 20. mar 201618:38 > 19:42
N1

Ima li nade da će nam nekad u ovoj zemlji biti bolje? Da li će nove generacije stvarati stabilniju, sigurniju, perspektivniju i sretniju BiH? U iščekivanju presude Radovanu Karadžiću i tijekom priprema za sljedeće lokalne izbore, čini se da je malo argumenata za pozitivan odgovor na ova postavljena pitanja.

Gradske i republičke delegacije, akademska zajednica i studenti, glasači, svi su tu. Predsjednik Republike Srpske dočekan uz narodni folklor, himnu, te u društvu supruge i kćerke prvog predsjednika RS, Radovana Karadžića, svečano otvorio studentski dom nazvan po njemu.

Domovi nose ime čovjeka bez kojeg fakulteti na Palama vjerovatno ne bi ni postojali, ni čitav Univerzitet Istočno Sarajevo u obimu i kapacitetu kako je to danas“, rekla je Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka Radovana Karadžića.

Novi studenjak na Palama simbolično otvoren četiri dana prije presude u Hagu.

Mi vidimo da je to selektivna pravda, da to nije pravda za sve, da je to usmjereno ka jednom narodu i njihovim predstavnicima. Zato ovi koji imaju namjeru da ovdje nešto progovore, da ovo nešto nije uredu, reći ću im samo da su plitke pameti, jer mi ovo upravo i radomo nekoliko dana pred nešto, ako to neko ne razumije, ja mu ništa ne mogu objasniti“, smatra Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Dok je čovjek po kojem ovi domovi nose ime bio u dugogodišnjem bjekstvu, stari Dodik govorio je drugačije.

Sada čitav jedan narod ispašta i u Republici Srpskoj i u Srbiji, zato što je tamo neki Mladić odlučio da neće da se preda i da ode na sud, ili Karadžić, i onda kaže ja volim srpski narod. Đavola on voli“, govorio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

A sada…

Ja hoću da budem dio istorije ovoga naroda i hoću da odam počast svima onim koji su dali doprinos Republici Srpskoj, a doprinos je i ovo“, kazao je Dodik.

A doprinos, iako već drugi put svečano otvoren, još nije završen. Vrpca je prvi put svečano presječena 2014. godine, ali su studenti do danas ostali u neuslovnim prostorijama. Nekoliko puta prijetili protestima, ni danas neće useliti u njih. Većini ne smeta novi naziv doma, ali za žrtve, ali i akademsku zajednicu u oba bh. entiteta je još jedna u nizu provokacija pred hašku presudu Karadžiću.

Jedan od ljudi koji je najzaslužniji za ovakvo stanje u BiH je taj po kojemu, da paradoks bude kompletan, upravo jedna institucija za mlade ljude, za akademske građane stavlja se njegovo ime kao naziv te institucije. Radi se o jednoj ideologiji koja više od 20 godina urušava bh. društvo“, rekao je Esad Bajtal.

Čemu će se učiti studenti u tom domu, na zlo, da li će ga osuditi ili će ga slaviti? Ako ga budu slavili, onda je taj narod sebi prepisao zlo, jer ako se zlo slavi, na kakvim temeljima će nastaviti život pitamo se“, rekla je Kada Hotić iz Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa

Izricanje presude u Hagu nestrpljivo se iščekuje. Današnji uvodničari Kruga 99 uvjereni su da će prilikom izircanja presude Radovanu Karadžiću preovladati pravednost i pravda, a ne politika i politički interesi.

Njegova djela, zlodjela prevazilaze fašističke zločine iz Drugog svjetskog rata“, izjavio je Fikret Bećirević.

Studenti su već zaboravljeni, a presuda u Hagu, kakva god da bila, nekima je pored otvaranja objekata već dobrodošla za predizborne svrhe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.